Tulpina britanică în România. INSP: Au fost confirmate 378 de cazuri, dintre care 29 la copii

Reprezentanţii INSP au anunţat că până acum, în România, au fost confirmate 378 de cazuri de infectare cu tulpina britanică, dintre care 29 au fost diagnosticate la copii.

09 mart. 2021, 18:56
Tulpina britanică în România. INSP: Au fost confirmate 378 de cazuri, dintre care 29 la copii
Tulpina britanică în România. INSP: Au fost confirmate 378 de cazuri, dintre care 29 la copii

Tulpina britanică în România. Medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate a anunţat, marţi, că tulpina britanică a fost confirmată în cazul a 378 de pacienţi, dintre care 29 sunt copii. În alte patru cazuri au fost identifcate tulpina braziliană şi cea sud-africană. Medicul afirmă că ”există posibilitatea care tinde către certitudine, să fie mult mai multe persoane purtătoare ale acestor tulpini”.

Tulpina britanică în România. INSP: Au fost confirmate 378 de cazuri, dintre care 29 la copii

Citeşte şi Dr Virgil Musta: „Ce se întâmplă atunci când o persoană infectată cu tulpina britanică de COVID intră în contact cu 10 oameni sănătoşi!”

”De la începutul cunoaşterii circulaţiei acestor tulpini în România s-au selectat din punct de vedere clinic pentru secvenţiere 772 de probe. Dintre acestea sunt finalizate 382 de probe, larga majoritate, 378 sunt cu tulpina britanică, iar dintre acestea 29 sunt la copii şi restul sunt cazuri de adulţi. Au existat, cel puţin până la acest moment, din datele primite de noi, două probe cu tulpina sud-africană şi două probe cu tulpina braziliană” a declarat Florentina Furtunescu. marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă.

Medicul a adăugat că ”există posibilitatea care tinde către certitudine, să fie mult mai multe persoane purtătoare ale acestor tulpini”.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit în cadrul conferinţei de presă de marţi despre eficacitatea vaccinurilor existente împotriva noilor tulpini ale virusului.

”Datele disponibile la acest moment ne arată semnale că eficacitatea acestor vaccinuri este uşor diminuată faţă de tulpina sălbatică, chiar faţă de tulpina britanică, aşa încât singurul meu mesaj este acela de a ne programa cât mai mulţi la vaccinare şi să accelerăm campania de vaccinare. De ce acest lucru? Pentru că chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate atât răspunsul imun umoral, atât cât este el, cât şi răspunsul imun celular, ne protejează cel puţin pentru formele severe şi critice de îmbolnăvire, ţinând cont de faptul că niciun vaccin nu este sută la sută eficace”, a menţionat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citeşte şi Tulpina britanică în România. Florin Cîţu: „Nu vedem efectele devastatoare”

Pacient cu tulpina din Anglia, identificată la 13 zile de la rapel, mort la spital în România

Un pacient a decedat după ce s-a infectat cu noua tulpină din Anglia la 13 zile după ce îi fusese administrată doza rapel de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer, potrivit Antena3. Bărbatul era internat la Spitalul Ilfov, avea 74 ani şi multiple comorbiditati. Fusese vaccinat pe 13 februarie, cu simptomatologie debutată in 20 februarie,  şi a fost testat pozitiv pe 25 februarie.

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din Capitală a explicat, la Antena 3, că „vaccinul nu va însemna o eficientă de 100%”. „Adică din 100 de pacienti care se vaccineaza, orice vaccin poate să meargă undeva până la 94-95%, deci este clar că o să fie și niște excepții. Și acest lucru se întâmplă la orice vaccin”, a explicat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3.