Tulpina COVID din Africa de Sud a ajuns în 12 țări. În România, cinci persoane sunt infectate cu tulpina din Marea Britanie

Oamenii de știință din întreaga lume se tem că una dintre mutațiile coronavirusului ar putea scădea eficacitatea vaccinurilor COVID. Până în prezent, varianta din Africa de Sud a ajuns în 12 țări.

13 ian. 2021, 15:07
Tulpina COVID din Africa de Sud a ajuns în 12 țări. În România, cinci persoane sunt infectate cu tulpina din Marea Britanie

Tulpina COVID din Africa de Sud a ajuns în 12 țări. Aceasta a fost descoperită în urmă cu două luni, iar în prezent a fost depistată în 12 țări, printre care Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franța și Israel.

Citește și: Dezvăluiri despre prima persoană din România infectată cu noua tulpină de covid. Soţul rupe tăcerea

Cel mai recent, tulpina a fost descoperită în Germania, la o persoană care a revenit cu familia dintr-o vacanță în Africa de Sud. Primele teste moleculare PCR efectuate în a cincea zi după sosirea membrilor acestei familii au avut rezultat negativ. Dar unul dintre ei a prezentat apoi simptome uşoare de infectare, astfel că a fost efectuat un nou test, care a confirmat mutaţia denumită B.1.351.

O tulpină a coronavirusului a ajuns și în România, mai exact cea din Marea Britanie. Persoana infectată este o femeie, în vârstă de 27 de ani din Giurgiu, comuna Colibași. Prefectul de Giurgiu, Aneta Matei, a afirmat că în Colibaşi este vorba de un focar familial.

Femeia are o formă uşoară de COVID-19 şi nu a fost internată. În urma testării s-a stabilit că femeia a fost infectată cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Tulpina britanică a coronavirusului este răspândită în 22 de ţări europene. La Giurgiu, DSP-ul a căutat urma infectării doar pe filieră britanică. Şi a vrut doar să ştie doar de unde ar fi putut lua familia inefactă virusul, nu şi cu câţi oameni au fost în contact şi unde ar fi putut transmite virusul.

Tulpina COVID din Africa de Sud a ajuns în 12 țări. Compania germană BioNTech a anunțat vineri vaccinul său împotriva coronavirusului, dezvoltat împreună cu Pfizer, acționează și împotriva tulpinii de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui studiu preliminar, citat de un comunicat al companiei şi citat de Digi24.