„Tulpina de la Moscova”, ultima mutaţie a coronavirusului, este rezistentă la vaccinuri. Ruşii sunt disperaţi şi impun angajaţilor din servicii imunizarea obligatorie

Dezvoltatorii vaccinului anti-coronavirus Sputnik V din Rusia studiază eficacitatea dozelor împotriva așa-numitei „tulpini de la Moscova” a virusului, existând suspiciunea că această tulpină ar fi rezistentă şi la celelalte vaccinuri.

16 iun. 2021, 15:13
„Tulpina de la Moscova”, ultima mutaţie a coronavirusului, este rezistentă la vaccinuri. Ruşii sunt disperaţi şi impun angajaţilor din servicii imunizarea obligatorie

Situaţia coronavirusului în Rusia a revenit la cote alarmante. Bilanţul oficial al contaminărilor cu SARS-CoV-2 a crescut miercuri cu 13.397, dintre care 5.782 de cazuri au fost înregistrate în capitală, existând suspiciunea că „tulpina de la Moscova” ar fi vinovată de asta. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a descris presei situaţia din capitala rusă drept „dramatică” şi a spus că mai mult de 12.000 de oameni infectaţi cu SARS-CoV-2 se află în prezent spitalizaţi.

Una dintre explicaţii ar fi noua tulpină descoperită de cercetătorii ruşii, aşa-numita „tulpină de la Moscova”. Şeful Centrului Gamaleya, Alexander Gintsburg, şi oficialii ruși din domeniul sănătății nu au dezvăluit public niciun detaliu despre noua variantă, însă The Moscow Times scrie că experții sunt siguri că vaccinurile ar trebui să fie în continuare eficiente.

În timp ce epidemiologii au confirmat tulpini mutate de coronavirus originare din Rusia, informațiile despre aceste tulpini rămân limitate. Medicul șef al principalului spital Covid-19 din Moscova, Denis Protsenko, a declarat săptămâna trecută că pacienții internaţi nu răspund la tratamentele care anterior erau eficiente, confirmând practic faptul că noile tulpini mutante de Covid-19 erau deja prezente în capitală. Directorul adjunct al Institutului Gamaleya Denis Logunov a declarat pentru agenția de presă TASS că va monitoriza situația din Moscova.

Citeşte şi Pandemia se întoarce. Lockdown la Moscova timp de o săptămână

De altfel, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, le-a spus locuitorilor din capitala Rusiei să-și ia vacanță săptămâna viitoare pentru a ajuta astfel la stoparea răspândirii virusului. Totodată, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19 restaurantele, barurile și locurile similare din oraș ar putea să nu servească clienții după ora 23:00, până cel puțin pe 20 iunie. Mai mult decât atât, autorităţile din Moscova vor face ca vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie pentru 60% dintre angajaţii din sectorul serviciilor, arată un decret publicat miercuri.

Edilul i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze, pentru a fi redus astfel numărul celor internaţi şi al deceselor.

Citeşte şi Marea Britanie se confruntă cu al treilea val de Covid-19. Tulpina Delta se răspândeşte rapid în rândul tinerilor