Tulpina sud-africană a ajuns în România. Prima persoană infectată este o vedetă: „În cazul meu, a fost depistată”

Tulpina sud-africană a ajuns în România. A fost descoperită la doi pacienți, din București și Pitești. Specialiștii de la un lanț de clinici private au analizat prin secvențiere aleatorie un lot de 93 de probe. Specialiștii trag un semnal de alarmă: vaccinurile aprobate la noi sunt mai puțin eficiente în cazul acestei tulpini.

07 mart. 2021, 11:25
Tulpina sud-africană a ajuns în România. Prima persoană infectată este o vedetă: „În cazul meu, a fost depistată”
Tulpina sud-africană a ajuns în România

Tulpina sud-africană a ajuns în România. Liana Alexandru, jurnalistă și scriitoare, a anunţat public că ea este prima persoană infectată cu tulpina sud-africană, în Bucureşti.

Citeşte şi: Franţa introduce controale la frontiera cu Germania. Tulpina sud-africană face ravagii în estul ţării

Tulpina sud-africană a ajuns în România

S-a îmbolnăvit la finalul lunii februarie. Un apel de la DSP a informat-o că în cazul ei a fost detectată mutaţia din Africa de Sud, despre care specialiştii spun că este mai agresivă decât celelalte.

În cazul meu, a fost depistată tulpina B1351. Tulpina sud-africană. Am fost contact direct al soțului meu, care a făcut o formă cu spitalizare de o săptămână. Nu știe de unde a luat virusul. Toți suntem acum bine!” a scris Liana Alexandru pe pagina sa de Facebook.

O lună de Covid, încurcături și descoperirea tulpinii sud-africane

Această istorisire este o reverență făcută…

Publicată de Liana Alexandru pe Vineri, 5 martie 2021

Coronavirusul a suferit o mutaţie şi în România

Virusul Covid19 a suferit o mutație şi în ţara noastră, mutație numită N439K, după cum transmite România TV. Tulpina a fost depistată prima dată în România în luna mai 2020, dar autoritățile de la Bucuresti nu au comunicat nimic pe acest subiect.

Această mutaţie a fost descoperită la Institutul „Cantacuzino”, dar nici până în prezent nu se ştie dacă ea este mai agresivă. Totuşi, mai mulţi specialişti citaţi de România TV afirmă că ea este rezistentă la medicamentele şi vaccinurile existente în momentul de faţă pe piaţă.

Noua mutaţie este prezentă mai ales în nordul continentului, Danemarca raportând aproximativ 800 de cazuri de infecţie cu tulpina N439K. Totodată, au fost semnalate cazuri în Irlanda, Republica Cehă, Elveţia, Anglia, Australia şi Noua Zeelandă.

Agenția de presă rusă TASS scria în luna decembrie a anului trecut că 10% din populația testată pozitiv în Danemarca era infectată cu o mutație e coronavirus pe nume N439K, care a fost detectată prima dată în România, anul trecut, în luna mai și de atunci s-a extins în alte țări ale Uniunii Europene. Cercetătorii chinezi au descoperit că tulpina românească e mai rezistentă la anticorpi decât varianta originală a COVID-19.

Suntem îngrijorați de cât de eficient va fi un vaccin în cazul tulpinii  N439K. Prin urmare, ar fi indicat să monitorizăm prevalența acestei tulpini și dacă aceasta afectează cele mai vulnerabile grupuri de oameni”, spunea cercetătorul Tyra Grove Krause, citată de TASS.


loading...
Partenerii noștri