Franţa introduce controale la frontiera cu Germania. Tulpina sud-africană face ravagii în estul ţării

Franţa a anunţat joi că va introduce noi restricţii antiepidemice în zona de frontieră cu Germania, în contextul în care guvernul preşedintelui Emmanuel Macron încearcă să ţină sub control creşterea numărului de infectări în zona estică Meuse.

25 feb. 2021, 14:26
Franţa introduce controale la frontiera cu Germania. Tulpina sud-africană face ravagii în estul ţării

De la 1 martie, lucrătorii transfrontalieri, care până acum erau exceptaţi, vor trebui să prezinte un test PCR negativ pentru a trece graniţa în Franţa în alt scop decât de muncă, au informat ministrul afacerilor europene şi cel al sănătăţii, într-un comunicat comun, preluat de CDE News.

De asemenea, munca de acasă va fi puternic încurajată în această zonă, unde vor fi accelerate campania de vaccinare şi testările, după ce Franţa şi Germania au afirmat în cursul săptămânii că încearcă să găsească soluţii pentru a împiedica o închidere a graniţei comune. Potrivit miniştrilor, ar putea fi înmulţite patrulele de poliţie comune franco-germane.

Citeşte şi Francezii dau lecţii autorităţilor române. În timp ce studenţii din ţara noastră îşi iau adio de la gratuitatea de tren, în Franţa elevii primesc saci cu alimente – FOTO

Franţa a decis să nu impună un nou lockdown naţional, dar a început să înăsprească restricţiile la nivel local, inclusiv în zona Dunkerque din nordul ţării, unde numărul de infectări creşte.

În Meuse (est), la graniţa cu Germania şi Luxemburg, se înregistrează o creştere a infectărilor cu varianta sud-africană a coronavirusului, iar autorităţile regionale au cerut un lockdown local, refuzat până acum de Paris.

Citeşte şi Franţa, prima ţară din lume care recomandă o singură doză de vaccin pentru cei care au avut Covid

Preşedintele Macron, un proeuropean fervent, a pledat cu consecvenţă ca frontierele interne între statele UE să rămână deschise în timpul pandemiei, şi a avut o dispută anul trecut cu Germania după ce aceasta a închis precipitat frontiera în primul val al pandemiei.

Ministerul francez al Sănătăţii le-a cerut spitalelor ca din data de 18 februarie să intre „în organizare de criză”, în perspectiva unei posibile creşteri a infectărilor cu coronavirus, din cauza variantelor mai contagioase. Măsura presupune creşterea numărului de paturi disponibile în spitale, amânarea operaţiilor care nu sunt urgente şi mobilizarea tuturor resurselor de personal medical.