Tuneluri feroviare spectaculoase de pe Valea Mureşului. Trenurile vor circula cu până la 160 km la oră – GALERIE FOTO

Magistrala feroviară Simeria – Arad este în construcţie de doi ani. Traseul cuprinde un şir de tuneluri feroviare săpate în dealurile de valea Mureşului. Scopul lor este de a creşte viteza de deplasare a trenurilor în zonă.

15 iun. 2022, 16:28

Au trecut doi ani de la începerea construcţiei tunelurilor de pe valea Mureşului, una dintre cele mai spectaculoase sectoare ale noii magistrale feroviare Simeria – judeţul Arad (km 614), o cale ferată modernizată complet pe 141 de kilometri, pe care trenurile vor circula până la 160 de kilometri pe oră.

Traseul va cuprinde un tunel deschis parţial (polată), cu o lungime de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri, potrivit Adevărul.

Citeşte şi: Criza migranţilor se apropie de România: Ungaria este invadată de migranți care sapă tuneluri pe sub graniţă

Construcţia tunelurilor feroviare a început în 2020, însă până în prezent doar polata este aproape gata.

„La Sălciva, polata este avansată, iar tunelul mare are portalul estic început. După el va exista un tunel mai scurt. Constructorii sunt în întârziere, dar este pozitiv că doresc să ducă şantierul la bun sfârşit. Restul lotului se prezintă bine: ambele poduri peste Mureş sunt pe poziţie, terasamentele sunt ridicate, staţiile cu fire noi au fost instalate. Dar lipsa tunelurilor va menţine traficul feroviar pe firul vechi de pe malul drept al Mureşului (Burjuc-Zam-Ilteu) câţiva ani în plus”, potrivit Asociaţia Pro Infrastructură.

Citeşte şi: O locomotivă s-a ciocnit cu un tren de pasageri, cel puţin 22 de victime

Construcţia lucrărilor feroviare ar trebui finalizată în toamna anului 2023. Valoare proiectului este de 1.5 miliarde lei şi este finanţat din fonduri europene.