Tunisia: Fostul preşedinte Moncef Marzouki a fost informat despre un plan de asasinat

Fostul președinte tunisian Moncef Marzouki a fost informat în legătură cu un plan de asasinat care îl viza, a anunțat luni Ministerul de Interne tunisian, în timp ce anturajul fostului șef de stat a cerut o protecție mai bună pentru acesta, informează agenția de presă AFP, citată de Agerpres.

23 nov. 2015, 18:15
Tunisia: Fostul preşedinte Moncef Marzouki a fost informat despre un plan de asasinat

Marzouki ‘a fost informat de Ministerul de Interne că era vizat de un plan de asasinat’, a declarat pentru AFP un responsabil al biroului de comunicare al ministerului.

Într-o conferință de presă susținută luni după-amiază, apropiați ai lui Marzouki au confirmat că au fost atenționați, în dimineața aceleiași zile, în legătură cu un plan de asasinat din partea unei ‘grupări teroriste’ și au pus ‘întreaga responsabilitate’ pentru securitatea fostului șef de stat pe umerii autorităților.

Adnan Mancer, fostul său șef de campanie, a declarat că ‘de două sau trei săptămâni’ protecția lui Marzouki nu mai ține de securitatea prezidențială, ci de serviciul de protecție a personalităților, aflat în subordinea Ministerului de Interne, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Trei celule de recrutare a jihadiştilor, dezmembrate de poliţia tunisiană. 11 persoane arestate

‘Atunci când protecția lui Marzouki a fost diminuată, teroriștii s-au gândit probabil să treacă la fapte. Dacă aceste amenințări vor fi puse în aplicare, scopul va fi să provoace haos în țară’, a adăugat acesta.

Mancer a cerut ‘condiții mai bune’ de lucru pentru patru agenții care asigură securitatea lui Marzouki, afirmând că ei ‘erau obligați să doarmă în mașinile lor’.

În vârstă de 70 de ani, acest fost opozant al regimului Ben Ali a fost ales la președinția Adunării Constituante la sfârșitul lui 2011. El a fost învins în alegerile de la sfârșitul lui 2014 de către Beji Caid Essebsi, primul președinte ales democratic în Tunisia.

După revoluția care a pus capăt regimului lui Ben Ali în 2011, Tunisia a fost marcată de asasinarea a doi opozanți de stânga, Chokri Belaid și Mohamed Brahmi, în februarie și respectiv iulie 2013.