Tunisia interzice vălul islamic „niqab” în instituţiile publice

Premierul Tunisiei,  Youssef Chahed, a decis, începând de vineri, renunţarea femeilor islamice la vălul "niqab" în toate instituţiile publice din ţară, informează surse guvernamentale, care precizează că "măsura este luată de guvern din motive de securitate", potrivit AFP.

05 iul. 2019, 14:13
Tunisia interzice vălul islamic „niqab” în instituţiile publice

Decizia aceasta intervine pe fondul unui climat de securitate încordat, după dublul atentat sinucigaş comis joi, în Tunis şi revendicat de către gruparea islamistă Stat Islamic. Atentatul s-a soldat cu doi morţi şi şapte răniţi, informează presa franceză.

Aceast atac survine într-un climat de securitate încordat, din cauza dublului atentat.

În luna februarie, 2014, Ministerul de Interne tunisian a autorizat poliţia să facă un „control în forţă” privind persoanele care poartă „niqab”, justificând acest lucru prin lupta împotriva „terorismului” şi, în special, pentru faptul că, în spatele vălului islamic se pot ascunde terorişiti, atât femei, cât şi bărbaţi” şi, de asemenea, persoane certate cu legea.

Această ţinută nu a fost tolerată în regimul lui Zine El Abidine Ben Ali, care a reprimat toate formele de islamism, dar a luat avânt după revoluţia din Ianuarie 2011, din această ţară şi suscistă o dezbatere între militanţii politici seculari şi islamişti, mai ales.