Tunurile pe Rusia: Comunitatea internaţională critică sentinţa în cazul trupei Pussy Riot

Condamnarea a trei membre ale unei trupe punk din Rusia la doi ani de închisoare pentru că au cântat împotriva lui Vladimir Putin într-o catedrală moscovită a stârnit reacţii vehemente din partea comunităţii internaţionale. Până şi Biserica Ortodoxă rusă, în numele căreia au fost arestate cele trei tinere condamnate acum pentru blasfemie, huliganism şi instigare la ură religioasă.

RomaniaTV.net
17 aug. 2012, 17:51
Tunurile pe Rusia: Comunitatea internaţională critică sentinţa în cazul trupei Pussy Riot

Biserica Ortodoxă rusă a făcut apel la reprezentanţii justiţiei să dea dovadă de „clemenţă” faţă de membrele trupei Pussy Riot. Într-un comunicat al Bisericii se arată că, fără a pune la îndoială legitimitatea deciziei justiţiei, o doză de „clemenţă” ar putea face ca ele să renunţe la „repetarea acestui gen de sacrilegiu”.

Şi oficialii Consiliului Europei consideră sentinţa în cazul „Pussy Riot” ca fiind disproporţionată. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi-au exprimat speranţa că decizia va fi revizuită.

„Trei tinere femei au fost condamnate la doi ani de închisoare departe de copiii lor. Mulţi ar susţine că grupul Pussy Riot ar fi putut alege un loc mai potrivit în care să îşi exprime opiniile. Desigur, libertatea de exprimare, care include dreptul de a exprima opinii politice disidente, presupune ca dreptul să fie exercitat în mod responsabil. Cu toate astea, sentinţa împotriva grupului Pussy Riot, la fel ca şi durata şi condiţiile detenţiei de dinainte de proces, pare aspră în raport cu natura delictului comis într-un stat laic, membru al Consiliului Europei şi parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, subliniază Jagland.

Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a condamnat pedeapsa stabilită împotriva membrelor grupului Pussy Riot, subliniind că acest caz pune sub semnul întrebării respectarea drepturilor omului în Rusia.

Şi Departamentul de Stat american a denunţat verdictul „disproporţionat” în cazul membrelor trupei punk Pussy Riot şi cere revizuirea deciziei: „Statele Unite sunt preocupate de verdict, de pedepsele disproporţionate pronunţate de tribunalul din Moscova, dar şi de impactul negativ asupra libertăţii de expresie în Rusia”.

Totodată, în întreaga lume, inclusiv la Moscova, au fost organizate acţiuni de protest în semn de solidaritate cu cele trei cântăreţe. Printre susţinătorii celor de la Pussy Riot veniţi în faţa tribunalului din Moscova s-a numărat şi fostul campion mondial la şah, Garry Kasparov, care a fost reţinut de forţele de ordine. La New York, şase persoane au fost arestate de autorităţi în timpul unui protest similar.

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate în februarie, au fost condamnate la câte doi ani de închisoare de Tribunalul din Moscova, care le-a găsit vinovate de „huliganism” şi „instigare la ură religioasă”, după un proces intens mediatizat pe plan internaţional.

Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, 30 de ani, şi Maria Alehina, 24 de ani, au interpretat ceea ce ele au numit „o rugăciune punk” în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să „îl alunge pe Putin” de la putere, „au încălcat ordinea publică” şi au adus „ofense sentimentelor (religioase) ale credincioşilor”, fără să îşi exprime apoi regretul pentru fapta comisă, a declarat judecătoarea Marina Sirova.