Tupeu de traficant. Canabis de vânzare în faţa şcolilor, în apropierea sediului DIICOT Braşov

Trei grupuri de presupuşi traficanţi de droguri de risc au fost destructurate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Braşov. Anchetatorii au descoperit, la percheziţii, o cultură de canabis într-o garsonieră din Braşov. 12 persoane au fost arestate.

RomaniaTV.net
04 iun. 2013, 14:48
Tupeu de traficant. Canabis de vânzare în faţa şcolilor, în apropierea sediului DIICOT Braşov

Pe lângă cele 12 persoane care au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, alte 50, între care şi minori, sunt cercetate pentru deţinere şi consum de droguri.

Potrivit şefului DIICOT Braşov, procurorul Cătălin Borcoman, cele trei grupuri de traficanţi de droguri au fost monitorizate din luna ianuarie, iar în cursul lunii mai au fost organziate mai multe acţiuni de flagrant la membrii grupării, 12 persoane fiind arestate preventiv pentru 29 de zile.

„În urma acţiunilor derulate în intervalul 10 – 31 mai, am reuşit prinderea, în trei dosare distincte, a unui număr de 12 traficanţi de droguri. Dosarele sunt instrumentate de DIICOT Braşov, toate persoanele fiind cercetate în prezent în stare de arest preventiv. Dosarele vizează în total peste un 1,5 kilograme de droguri traficate, canabis, dar a fost descoperită şi o cultură cu peste 30 de plante şi aproximativ un kilogram de canabis pregătit pentru vânzare într-un imobil din municipiul Braşov”, a spus şeful DIICOT Braşov, marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Meiafax, de asemenea, alte peste 50 de persoane, atât minori, cât şi majori, sunt cercetate pentru deţinere de droguri în vederea consumului propriu, valoarea de piaţă a unui gram de canabis fiind de 60 de lei, potrivit sursei citate.

O parte dintre traficanţi, care au vârstele între 21 şi 31 de ani, erau studenţi şi traficau drogurile chiar în faţa unităţilor de învăţământ, în apropierea sediului DIICOT Braşov. Potrivit anchetatorilor, traficanţii foloseau un limbaj codificat de genul „Biblioteca este deschisă, au intrat cărţi noi„.

Din primul grup au primit mandate de arestare cinci persoane, acestea având domiciliile pe strada Laminoarelor din Braşov. Membrii grupării, cunoscuţi ca făcând parte din clanul Manole, aveau antecedente penale pentru furturi din buzunare şi spargeri de locuinţe, însă s-au reprofilat pe traficul de droguri.

În urma percheziţiilor la locuinţele acestora au fost descoperite 32 de grame de canabis. Cel de-al doilea grup era format din tineri cu vârste între 22 şi 25 de ani, o parte dintre ei fiind studenţi, dar nu prea frecventau cursurile. Acest grup avea cea mai mare reţea de consumatori, peste 50 de persoane, printre care şi minori, în urma cercetărilor stabilindu-se că au comercializat peste 1,5 kilograme de droguri.

Din acest grup au fost reţinute patru persoane care au fost apoi arestate preventiv pentru 29 de zile conform unei decizii a Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov.

Din cel de-al treilea grup au fost arestate trei persoane, cu vârstele între 21 şi 24 de ani, la locuinţa unuia dintre traficanţi fiind descoperită o cultură de canabis, într-o garsonieră de pe strada Soarelui din Braşov.

„Din cel de-al treilea grup au fost arestate două persoane în timpul flagrantului, iar cea de-a treia, care locuia în garsoniera unde a fost descoperită cultura, a fost arestată ulterior”, a spus Gabriel Florescu, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Braşov.

În garsoniera tânărului au fost găsite 30 de plante de canabis, precum şi 1,5 kilograme de canabis pregătit pentru vânzare. Acesta avea ca centru de desfacere scara blocului respectiv, însă tranzacţiile se făceau la un alt etaj. La locuinţa acestuia a fost găsită şi suma de 900 de lei.

Cei 12 presupuşi traficanţi riscă între trei şi 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri de risc, iar cei peste 50 de consumatori vor primi, probabil, amendă, potrivit procurorului Cătălin Borcoman.