Turcan: PDL îl cheamă la audieri pe ministrul Costoiu pentru demiterea şefului IGR

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat, joi, că a solicitat chemarea la audieri a ministrului Cercetării, Mihnea Costoiu, în cadrul Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres. Audierea va avea loc pentru ca ministrul să ofere răspunsuri cu privire la demiterea 'represivă' a directorului Institutului de Geologie al României.

17 oct. 2013, 14:13
Turcan: PDL îl cheamă la audieri pe ministrul Costoiu pentru demiterea şefului IGR

La audierile din Comisia de învăţământ a fost cerută şi prezenţa fostului director al Institutului de Geologie.

‘Astăzi (joi – n.r.), PDL a depus o cerere de audiere a ministrului Costoiu şi directorului demis Ştefan Marincea, la Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor. PDL a făcut acest demers pentru că demiterea directorului IGR este represivă şi executată la comanda lui Victor Ponta, ca urmare a declaraţiilor pe subiectul Roşia Montană, care nu au fost pe placul guvernului USL. Directorul a fost o voce auzită pe acest subiect, abordat de USL cu minciuni, date false, ilegalităţi, pentru manipularea cetăţenilor şi pentru a servi intereselor unor politicieni’, a declarat Turcan, vicepreşedinte PDL.

Raluca Turcan a explicat că, ‘pe Codul muncii, pentru persoane din posturi de conducere, este nevoie de un preaviz de 30 de zile pentru eliberarea din funcţie.

‘Cu toate acestea, pentru Mihnea Costoiu, ordinul a fost ordin, s-a executat şi nu s-a comentat. În consecinţă, prin fax, directorul IGR a fost demis. Nici măcar pretextul invocat nu a avut baza legală. Orice schimbare din funcţie trebuie să fie însoţită de o evaluare a activităţii, de o prezentare transparentă a rezultatelor evaluării şi de un temei legal. Indiferent despre cine ar fi vorba, când un ministru recurge la demiterea unui şef de instituţie, trebuie să aibă baza legală. (…) Lui Mihnea Costoiu i-a fost suficientă o singură remarcă în şedinţa de guvern din partea lui Victor Ponta şi a încălcat din nou legea. Legea a devenit din nou auxiliară, un moft’, a mai declarat deputatul PDL.

Din punctul de vedere al PDL, ministrul Cercetării a încălcat legea şi pe alte subiecte asupra cărora va trebui să ofere lămuriri în cadrul audierilor din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Potrivit Ministerului Educaţiei, directorul Institutului de Geologie al României, Ştefan Marincea, a fost schimbat miercuri din funcţie ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultate preliminare ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, unde a avut loc recent o activitate seismică însemnată.

 

VEZI SI:

Scandal la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj: Zeci de studenţi au ocupat abuziv o sală de curs