Turcia a atacat Irakul cu drone. Bombardamentele au făcut victime şi printre civili

Ankara acuză Irakul de inacţiune şi afirmă că nu are de ales decât să acţioneze ea însăşi, pe teritoriul irakian, împotriva PKK.

05 iun. 2021, 18:23
Turcia a atacat Irakul cu drone. Bombardamentele au făcut victime şi printre civili

Turcia a atacat Irakul cu drone., vizând ţinte PKK. Trei civili şi-au pierdut viaţa sâmbătă şi alţi doi au fost răniţi într-un raid aerian turc cu dronă asupra unei tabere de refugiaţi din nordul Irakului, transmit Reuters şi AFP.

Este vorba de tabăra de la Makhmour, la circa 180 km de graniţa cu Turcia, despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi că este un „incubator” de militanţi.

Un deputat kurd originar din Makhmour a afirmat că raidul a vizat „o curte pentru copii de lângă o şcoală” din tabăra instalată la finele anilor 1990 de ONU pentru a găzdui kurzi plecaţi din Turcia. Deputatul a menţionat că niciun copil nu a fost ucis.

Putin rupe toate legăturile cu occidentul. Fondul suveran al Rusiei va lichida toate activele în dolari

Raidul a avut loc la câteva ore după ce o ambuscadă a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat terorist de Turcia şi de aliaţii săi occidentali, s-a soldat cu cinci morţi în rândurile luptătorilor peshmerga din Kurdistanul irakian, aliaţi ai Ankarei.

Ankara acuză Irakul de inacţiune şi afirmă că nu are de ales decât să acţioneze ea însăşi, pe teritoriul irakian, împotriva PKK.

Joi, Erdogan a comparat tabăra de la Makhmour cu regiunea munţilor Qandil, din estul Irakului, cea mai mare bază a PKK, al cărui conflict cu Turcia s-a soldat, din 1984, cu peste 40.000 de morţi.

„Pentru noi, Makhmour şi Qandil sunt chestiuni la fel de importante. De ce? Pentru că Makhmour aproape că a devenit un incubator pentru Qandil, iar dacă nu intervenim va continua să producă terorişti”, a avertizat el.

„Dacă ONU nu curăţă acest loc, ne vom ocupa noi”, a mai spus Erdogan.

Turcia a început la 23 aprilie o nouă campanie militară, aeriană şi terestră, împotriva PKK în Irak, în cadrul căreia recurge şi la drone, ceea ce reprezintă potrivit experţilor o „revoluţie” militară, întrucât acestea permit localizarea, identificarea şi eliminarea ţintelor în câteva minute, notează AFP.

Craterul uriaş, de peste 60 de metri diametru, apărut pe un câmp din Mexic, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă VIDEO

Nu este primul atac de acest fel. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat recent ca un înalt responsabil militar sirian kurd a fost ucis în cursul unei operaţiuni a serviciilor de informaţii turce în Irak, notează AFP.

Armata turcă a lansat în aprilie în nordul Irakului o nouă ofensivă terestră şi aeriană împotriva bazelor separatiştilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie considerată teroristă de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

Potrivit lui Erdogan, înaltul responsabil kurd ucis, cunoscut de numele de război Sofi Nurettin, era comandantul militar al PKK în Siria.