Turcia a lansat o ofensivă militară în Siria

Turcia a anunţat că a lansat o ofensivă militară împotriva regimului lui Bashar al-Assad în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, ca răspuns la atacurile din această săptămână care au adus pierderi grele Ankarei, relatează AFP.

RomaniaTV.net
01 mart. 2020, 11:42
Turcia a lansat o ofensivă militară în Siria

„Operaţiunea ‘Scutul de Primăvară’, declanşată după atacul josnic de la 27 februarie de la Idlib, continuă cu succes”, a declarat duminică ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-o alocuţiune transmisă la televiziune, potrivit Agerpres.

Turcia şi-a înmulţit sâmbătă atacurile cu drone asupra poziţiilor regimului, dar este pentru prima dată când Ankara anunţă oficial că acestea se înscriu în cadrul unei operaţiuni mai generale.

Citeşte şi: Cel puţin 33 de soldaţi turci, ucişi într-un raid la Idlib. Ankara a anunţat că va da drumul refugiaţilor sirieni către Europa

Akar a precizat că scopul acesteia este „de a pune capăt masacrelor regimului şi de a împiedica un val de migraţie”.

El a adăugat că Ankara „nici nu intenţionează şi nici nu doreşte să intre într-o confruntare cu Rusia”, care susţine regimul lui Bashar al-Assad, subliniind în acelaşi timp că Turcia se aşteaptă de la Moscova să facă presiune asupra Damascului pentru ca acesta „să îşi oprească atacurile”.

Declaraţiile survin după o escaladare de câteva săptămâni a tensiunilor dintre Ankara şi Damasc în regiunea Idlib.