Turcia avertizează: S-ar putea declanşa un CONFLICT GLOBAL

Publicat: Miercuri, 20 Septembrie 2017 11:07 // Actualizat: Miercuri, 20 Septembrie 2017 11:07 // Sursa: romaniatv.net

Turcia îşi exprimă opoziţia faţă de referendumul pentru independenţa kurzilor din Irak şi efectuează exerciţii militare în apropierea frontierei sudice, avertizând că o dezintegrare a statelor din regiune poate genera un conflict global, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Nurettin Canikli, ministrul turc al Apărării, a afirmat, marţi, că referendumul pentru independenţa kurzilor din Irak, ce va avea loc săptămâna viitoare, prezintă un risc major. El a adăugat că Turcia va lua toate măsurile necesare pentru a contracara acţiuni similare ale kurzilor din Turcia.

”O schimbare care ar însemna o violare a integrităţii teritoriale a Irakului prezintă un mare risc şi pentru Turcia. Dezintegrarea Siriei sau a Irakului ar putea declanşa un conflict global a cărui final ar fi greu de prevăzut”, a declarat Nurettin Canikli, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Parlamentul kurd organizează referendumul pentru independenţă în 25 septembrie

Liderii regiunii kurde din Irak au anunţat că vor organiza un referendum pentru dobândirea independenţei la 25 septembrie. Minoritatea kurdă din Irak, alcătuită din câteva milioane de cetăţeni, controlează trei provincii irakiene care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având un guvern regional şi propriile servicii de securitate.

Ţările vecine Turcia şi Iran, precum şi Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite, au pledat pentru ca regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului să îşi rezolve disputele cu Bagdadul prin negocieri şi nu prin secesiune.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
21 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H