Turcia blochează accesul Israelului la summitul NATO

Turcia a refuzat participarea Israelului la următorul summit al NATO deoarece acesta nu şi-a prezentat scuzele pentru moartea unor cetăţeni turci în 2010, în cadrul unui atac israelian împotriva unei flotile care avea ca destinaţie Fâşia Gaza.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 07:17
Turcia blochează accesul Israelului la summitul NATO

„Nu ne-am dat acordul cu privire la acest subiect”, a declarat sub anonimat o oficialitate turcă, amintind că „NATO este o alianţă din care Israelul nu face parte”, înainte de summitul Alianţei prevăzut pentru 20 şi 21 mai la Chicago, în Statele Unite. „Nu credem că Israelul ar trebui să ia parte la un astfel de forum”, a adăugat oficialitatea turcă.

Israelul speră să poată participa la summit în cadrul unui program de cooperare cu Alianţa Atlantică, Dialogul Mediteranean, a transmis luni presă turcă.

Conform surselor diplomatice citate de Hurriyet Daily news, ministrul turc al Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu a reacţionat în cadrul unei reuniuni ministeriale a NATO la criticile ridicate de anumiţi aliaţi afirmând că „problemele bilaterale nu trebuie aduse în cadrul Alianţei”, menţionând că „Turcia nu poate considera un stat care a ucis cetăţeni turci în ape internaţionale ca fiind un partener”.

Turcia, condusă de un guvern islamic-conservator care susţine cu ardoare cauza palestiniană, are relaţii tensionate cu Israelul după ce un commando israelian a ucis nouă cetăţeni turci care încercau să treacă de blocada către Fâşia Gaza la bordul unui feribot turc, Mavi Marmara, în mai 2010 în ape internaţionale. Acesta solicită încă scuze oficiale şi compensaţii pentru cetăţenii ucişi.