Turcia, în ghearele inflaţiei. Din 1998 mâncarea nu a mai fost atât de scumpă

Inflația din Turcia a crescut în luna mai la cel mai înalt nivel din 1998, determinată de creșterea prețurilor la alimente și energie, în timp ce politica monetară ultra-laxă a contribuit la slăbirea monedei naționale, lira.

03 iun. 2022, 12:54
Turcia, în ghearele inflaţiei. Din 1998 mâncarea nu a mai fost atât de scumpă

Prețurile de consum s-au majorat cu 73,5% față de anul trecut, în creştere uşoară faţă de luna aprilie, când rata inflaţiei era 70%, a anunțat vineri agenția de statistică de stat din Turcia, preluată de Reuters. La rândul ei, inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a ajuns la 56%. Costurile transportului și alimentelor au crescut cu 108% și, respectiv, 92% față de anul trecut, reflectând adâncirea crizei economice.

Cei mai mari factori ai creșterii inflației sunt prețurile alimentelor și energiei, ca urmare a creșterii prețurilor materiilor prime pe piețele globale, ca urmare a înrăutățirii lanţului de aprovizionare, dar și din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Citeşte şi Serghei Lavrov merge în Turcia pentru a superviza crearea de culoare securizate pentru transportul cerealelor din Ucraina

Cea mai recentă cifră a inflaţiei dată publicităţii de autorităţi 73,5%, a depășit-o pe cea de 73,2% atinsă în 2002 și este cea mai mare de după octombrie 1998, când inflația anuală era de 76,6% și Turcia se lupta să pună capăt unui deceniu de creștere a prețurilor.

În acelaşi timp, ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodnar, a declarat, vineri, că Turcia se numără printre ţările care cumpără cerealele pe care Rusia le-a furat din Ucraina. Acesta le-a mai spus reporterilor că a cerut ajutor de la autorităţile turce şi de la Interpol, care investighează cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turceşti.

Citeşte şi Turcia se adânceşte în criză. Declaraţiile lui Erdogan au prăbuşit lira la un minim istoric, peste 20 de unităţi pentru un euro