Turcia îşi schimbă numele. Cum vrea Erdogan să evite ca ţara sa să mai confundată cu un „curcan”

"Spuneţi Türkiye", repetă un anunţ pe reţelele sociale pentru a impune schimbarea numelui internaţional al Turciei, care până acum în limba engleză figura drept "Turkey". Noul nume în limba turcă evită confuzii enervante, căci "turkey" în engleză mai înseamnă şi "curcan",
Daniel Spătaru
21 feb. 2022, 10:57
Turcia îşi schimbă numele. Cum vrea Erdogan să evite ca ţara sa să mai confundată cu un

Republica Turcia, „Turkei” în germană, „Turquie” în franceză sau „Turkey” în engleză, a apărut pe cenuşa Imperiului Otoman, în 1923. Aproape un secol mai târziu, preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, a decis că numele internaţional al ţării sale va fi exclusiv versiunea în limba turcă: „Türkiye”.

Potrivit unui decret prezidenţial din 3 decembrie 2021, Türkiye „reprezintă şi exprimă cel mai bine cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”. Guvernul islamist turc intenţionează să informeze Naţiunile Unite în următoarele săptămâni cu privire la schimbarea numelui internaţional al ţării, pentru a oficializa această decizie, scrie The Economist.

Schimbările internaţionale de nume nu sunt chiar aşa de rare. Recent, Ţările de Jos au încetat să mai fie Olanda, în timp ce Macedonia de Nord a renunţat la numele său oficial, „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, după o înţelegere cu Grecia.

Totuşi, unii avertizează în Turcia că această schimbare s-ar putea lovi de nişte probleme, dat fiind că litera „ü” nu există în alfabetul multor limbi. Deşi autorităţile de la Ankara nu au discutat încă această chestiune cu ONU, executivul turc este optimist în această privinţă, care s-ar putea soluţiona folosind un „u” simplu în loc de „ü”, adică „Turkiye” în loc de „Türkiye”.

Astfel, produsele turceşti vor renunţa la tradiţionalul „Made in Turkey” pentru formula „Made in Türkiye”, care, potrivit lui Erdogan, este o dovadă a „orgoliului ţării în comerţul internaţional”. Planul de a schimba numele ţării nu este nou. În 2000, Adunarea Exportatorilor din Turcia le-a cerut membrilor săi să-şi vândă produsele sub marca „Türkiye”, însă demersul nu a ajuns să fie pusă în practică.

Citeşte şi „Experimentul eşuat” al lui Erdogan împinge preţurile din Turcia la niveluri record. Inflaţia se apropie de 50%

Deocamdată, singurii care folosesc noul nume în mod constant sunt postul public de radio TRT în limba engleză şi diferite servicii ale agenţiei de ştiri publice Anadolu, plus ambasade şi organisme oficiale. TRT evidenţiază că dicţionarul Cambridge indică în dreptul cuvântului „turkey” definiţii precum „rateu” sau „fraier” şi „ratat”.

Însă mai există o explicaţie, de natură psihologică: guvernul turc speră să pună capăt confuziilor şi glumelor legate de traducerea numelui ţării din limba engleză. Există o tulburare psihologică în Turcia şi chiar un fel de traumă provocată de semnificaţia cuvântului „turkey” în limba engleză, explică Selciuk Candansayar, profesor la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului Universitar Gazi din Ankara.

Tabloidele britanice au avut un rol în această traumă, din cauza felului în care au relatat despre cea mai severă înfrângere suferită vreodată de selecţionata de fotbal a Turciei, un 0-8 pe teren propriu în faţa Angliei, în 1984, aminteşte Candansayar.

„Cu acea ocazie, tabloidele (britanice) au titrat ‘Stuff the Turkey’ (‘Umpleţi curcanul’), ceea ce ne-a jignit din cale afară”, explică expertul turc. Orice turc care învaţă limba engleză este familiarizat cu semnificaţia cuvântului „turkey”, cu atât mai mult cu cât limba lui Shakespeare este tot mai cunoscută şi folosită la nivel internaţional. Glumele, ironiile şi atacurile xenofobe la adresa Turciei au de multe ori la bază aceste comparaţii cu sus-numita pasăre, originară din America.

Citeşte şi Cel puţin 25 de persoane au murit şi 13 sunt în stare critică după ce au consumat alcool contrafăcut în Turcia

Candansayar crede că, totodată, guvernul turc a dorit să folosească subiectul noii denumiri a ţării pentru „propaganda internă”, îndreptată îndeosebi către cercurile mai naţionaliste.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Peștele pe care trebuie să-l mănânci în ziua de luni. Are vitamine, proteine și te ajută să fii în formă chiar de la începutul săptămânii
Capital.ro
Este obligatoriu PÂNĂ MÂINE, 27 mai. Sute de mii de români trebuie SĂ ANUNȚE
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Inedit! Locul din România în care o casă se vinde cu 250 de euro
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Sfârșitul lui Kovesi. Ce știe Elena Udrea
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
Ungurii sunt la ANI LUMINĂ de România. Planul conceput la BUDAPESTA este total fără precedent
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'