Turcia NU VA RESPECTA decizia CEDO privind acordarea de DAUNE morale unor ciprioţi

Guvernul turc a anunţat că nu va respecta sentinţa emisă luni de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care condamnă Turcia să plătească 90 de milioane de euro rudelor ciprioţilor dispăruţi în urma intervenţiei militare turce din 1974 şi unor familii din nordul insulei, potrivit EFE, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mai 2014, 17:25
Turcia NU VA RESPECTA decizia CEDO privind acordarea de DAUNE morale unor ciprioţi

Chiar înainte de a se anunţa hotărârea CEDO, ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, a spus că hotărârea nu va avea un caracter de constrângere, potrivit CNN Türk.

Şeful diplomaţiei a criticat redeschiderea dosarului după o primă hotărâre pronunţată în 2001, care a condamnat Turcia fără a stabili despăgubiri. Momentul ales este ‘inadecvat’. Când convorbirile în favoarea unei păci care să cuprinsă întreaga insulă primesc un nou impuls, ‘o astfel de sentinţă nu este corectă’, a estimat Ahmet Davutoglu.

CEDO a condamnat luni Ankara să plătească 30 de milioane de euro rudelor celor 1.456 de ciprioţi dispăruţi în urma intervenţiei militare turce din 1974 şi 60 de milioane de euro unor familii din peninsula Karpas, cu titlu de daune morale.

Curtea de la Strasbourg a apreciat în 2001 că răspunderea Turciei nu se limitează la actele celor 30.000 de soldaţi turci din nordul insulei, ci se întinde şi la actele ulterioare ale administraţiei locale din Karpas, care a avut sprijinul Ankarei.


loading...