Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Egipt şi a cerut ONU să oprească vărsarea de sânge

Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Egipt pentru consultări, a declarat joi un oficial al Ministerului de Externe turc, după ce Ankara a condamnat represiunea sângeroasă a forţelor egiptene de securitate împotriva susţinătorilor preşedintelui islamist înlăturat de la putere Mohamed Morsi

RomaniaTV.net
16 aug. 2013, 07:16
Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Egipt şi a cerut ONU să oprească vărsarea de sânge

Egiptul a reacţionat rapid, anunţând că şi-a rechemat la rândul său ambasadorul de la Ankara pentru consultări, potrivit unui comunicat al agenţiei naţionale de ştiri.

Turcia a fost unul din cei mai duri critici internaţionali la adresa situaţiei din Egipt, spunând că înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist Morsi de către armată a reprezentat o lovitură de stat inacceptabilă. Ankara a cerut Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze pentru a opri vărsarea de sânge.

La rândul său, Preşedinţia egipteană a criticat vineri declaraţiile preşedintelui Barack Obama de condamnare a violenţelor din Irak, spunând că „încurajează” grupurile violente, transmite AFP.

„Preşedinţia se teme că declaraţiile, care nu se bazează pe fapte, ar putea încuraja grupurile armate violente”, se arată într-un comunicat, ca răspuns la afirmaţiile preşedintelui american, care a condamnat ferm măsurile de represiune sângeroase împotriva susţinătorilor lui Mohamed Morsi şi a atras atenţia că Egiptul se află „pe o cale periculoasă”.

„Preşedinţia apreciază îngrijorarea Statelor Unite faţă de ceea ce se întâmplă în Egipt, dar vrea ca acest subiect să fie clarificat”, se menţionează într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă MENA. „Egiptul se confruntă cu acte teroriste care vizează instituţiile guvernului şi instalaţii vitale”, se adaugă în comunicat.