Turcia și Germania se ceartă pe döner kebap. Dacă turcii câștigă, nimeni nu va mai putea vinde decât dacă respectă rețeta originală

Turcia și Germania sunt în conflict pe tema unui preparat popular în multe locuri din lume, inclusiv România: döner kebapul. Dacă turcii vor avea câștig de cauză, nimeni nu va mai avea voie să vândă preparatul dacă nu este gătit după rețeta originală.
Irina Dumitrescu
08 oct. 2024, 17:16
Turcia și Germania se ceartă pe döner kebap. Dacă turcii câștigă, nimeni nu va mai putea vinde decât dacă respectă rețeta originală

Litigiul dintre Turcia și Germania vizează, astfel, modul de gătire a preparatului de origine turcă ce a devenit, de multă vreme, mâncare națională în Germania, notează libertatea, care citează publicația Meduza.

Fondul conflictului este, așadar, destul de simplu: turcii țin cu dinții de respectarea rețetei originale, care le aparține. Astfel, susțin ei, döner kebapurile trebuie fabricate din carne de vită cu o vechime de cel puțin 16 luni sau din părți individuale de oaie cu o vechime de cel puțin șase luni, fiind permise și döner kebapuri din piept sau pulpe de pui. În plus, turcii vor să fie reglementată chiar și lungimea cuțitului! Iar toate aceste condiții vin după ce Asociația Internațională a Kebapului din Turcia a cerut Uniunii Europene, în 2022, să includă döner kebap pe lista oficială a denumirilor de produse alimentare protejate.

De cealaltă parte, nemții se țin și ei tare, susținând că döner kebapul, deja mâncare națională a Germaniei, nu trebuie influențat de tradițiile culinare turcești. Germanii argumentează prin faptul că modul de gătire a preparatului a evoluat la ei în țară fără nicio contribuție din Turcia. ”Kebapul aparține Germaniei. Fiecare decide pentru sine cum este preparat și mâncat aici. Nu sunt necesare clarificări din partea Ankarei”, afirma, în iulie, ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, care, culmea!, este fiul unor imigranți turci.

Citește și Prăjitură cu zahăr ars, un desert autentic din anul 1929. Interesant e că desertul poate fi consumat și în post

Războiul kebapului dintre Turcia și Germania are și un arbitru, Comisia Europeană (CE), care le-a dat părților șase luni să cadă la pace. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, ultimul cuvânt va aparține CE. O eventuală decizie favorabilă turcilor va însemna că vânzătorii de döner kebap din Germania și din alte țări ale Uniunii Europene, care nu pot sau nu vor să respecte metodele de preparare reglementate, ar putea fi obligați să vândă sub alte denumiri. Sau… să pună lacăt la prăvălie.

Döner kebapul original, care se prepară în Turcia încă din anii imperiului otoman, este servit, de regulă, cu orez și ardei iute la grătar.

Citește și De ce s-au despărțit, de fapt, Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu: „Era o fată simplă”

În Germania, döner kebapul a sosit în anii ’60, odată cu numeroși turci, iar astăzi este cel mai popular aliment stradal din această țară. Versiunea berlineză a preparatului, care este cea mai răspândită în Europa, presupune învelirea cărnii și a legumelor în pâine albă și adăugarea de sos picant sau usturoi.

Vânzările de döner kebap în Germania sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an, iar la nivel continental, la 3,5 miliarde.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici