Turcinov: Referendumul din estul ţării este o farsă şi nu are efecte juridice

Aşa-numitele referendumuri din regiunile Doneţk şi Lugansk din estul ţării reprezintă o 'farsă propagandistică', inspirată de Rusia, în scopul de a-i înlătura de la putere pe actualii lideri ai ţării, şi nu vor avea niciun efect juridic, a declarat preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, ameninţându-i pe organizatorii acestora cu 'urmărirea penală', relatează Reuters şi Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mai 2014, 08:41
Turcinov: Referendumul din estul ţării este o farsă şi nu are efecte juridice

Această farsă, numită de separatişti şi terorişti drept referendum, nu este nimic mai mult decât o acoperire propagandistică a crimelor, răpirilor, violenţelor şi altor infracţiuni grave‘, a afirmat Turcinov, potrivit site-ului Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean).

El a insistat că ‘această farsă propagandistică nu va avea niciun fel de consecinţe juridice, cu excepţia urmăririi penale pentru organizatori‘.

‘Aceste procese sunt inspirate de conducerea Federaţiei Ruse şi sunt distructive pentru economia regiunilor Doneţk şi Lugansk şi ameninţă viaţa şi bunăstarea cetăţenilor, având scopul de a destabiliza situaţia din Ucraina, de a perturba alegerile prezidenţiale (de la 25 mai) şi de a răsturna autorităţile ucrainene de la putere’, subliniază preşedintele Oleksandr Turcinov.

Un referendum al separatiştilor proruşi a avut loc duminică în estul Ucrainei pentru a decide soarta regiunilor Doneţk şi Lugansk, în contextul ofensivei duse de armata guvernamentală împotriva miliţiilor proruse din sud-estul ţării.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, declarase anterior că liderul de la Kremlin îşi va exprima poziţia cu privire la referendumurile de la Doneţk şi Lugansk după anunţarea rezultatelor finale.