Cei trei turiştii dispăruţi în Munţii Făgăraş au fost găsiţi morţi UPDATE

Cei trei turiştii dispăruţi în urmă cu două săptămâni în Munţii Făgăraş au fost localizați din elicopter. Din păcate, toţi sunt morţi. Cei trei - tată, fiu şi un prieten de familie - au fost surprinşi de avalanşă. Astăzi se intervine cu trei elicoptere pentru ridicarea cadavrelor.

RomaniaTV.net
10 apr. 2018, 10:48
Cei trei turiştii dispăruţi în Munţii Făgăraş au fost găsiţi morţi UPDATE

Miercuri în jurul prânzului a fost găsit şi trupul celui de-al treilea turist dispărut în munţii Făgăraş. Este vorba despre un bărbat, găsit după o amplă operaţiune de căutare cu elicopterul.

„Cel de-al treilea turist a fost observat la mică distanţă de primul localizat marţi, după ce elicopterul a survolat Masivul Făgăraş. Miercuri, când a început acţiunea de recuperare a celorlalţi doi, a fost văzut şi cel de-al treilea. Echipa de salvamontişti şi cea cu elicopterul care au început miercuri dimineaţa operaţiunea de recuperare fac tot posibilul ca cele trei persoane să fie aduse, miercuri, la baza muntelui. Este o intervenţie foarte dificilă având în vedere că acestea se află pe versanţi diferiţi şi trebuie ca salvamontiştii să coboare cu troliul pentru a recupera trupurile turiştilor”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, coordonatorul Salvamont Braşov.

Toate cele trei cadavre sunt la o altitudine de 2000 de metri, în zona Cheia Bândei, iar recuperarea lor va fi una extrem de dificilă. Trupurile celor trei turişti vor fi aduse la baza muntelui, în zona Sâmbăta de Sus, urmând ca medicii legişti să stabilească cauza deceselor.

Pompierii militari și salvatorii montani îi căutau de trei zile pe cei trei turişti din Iaşi. Ultima veste de la ei a fost la sfârșitul săptămânii trecute, când unul dintre cei trei a vorbit la telefon cu un apropiat și se plângea de condițiile dure din cauza vremii. 

Mama tânărului de 18 ani care a pierit în munți a postat un mesaj impresionant pe pagina personală de Facebook.

„Petru, Octavian. Octavian, Petru. Și trupul lui a fost localizat între timp. Un om blând, care a iubit munții și ne-a iubit pe noi. Multumesc, copil vesel, pentru acești 18 ani. Am fost cea mai împlinită mamă. Domnul să ne lumineze să umblăm, așa, pe întuneric. Și acum, ca și la plecare, îți repet: ai grijă, te iubesc. Mami”

Octavian Sandu-Andrieş era un tânăr pasionat de sport şi de expediţiile pe munte. Postase pe pagina lui de socializare imagini şi informaţii despre numeroasele expediţii făcute în munţii României.

„Vor intra două echipe de salvatori. Pe unul îl vor duce în sus, câteva sute de metri, cu nişte sisteme speciale, pe o platformă unde poate să coboare elicopterul, iar pe celălalt îl vor coborî câteva sute de metri, către o poiană. Salvatorii coboară din elicopter, se caţără, că nu e potecă până acolo. E un perete pe care cei doi sunt atârnaţi, unde sunt ei nu ajunge cablul de la elicopter care are 50 de metri. Cadavrele sunt pe două văi diferite, nu au murit din aceeaşi cauză şi în acelaşi timp. Există posibilitatea ca de unul dintre ei să fie legat al treilea, care nu se ştie unde e”, a declarat Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, pentru Mediafax.

UPDATE, ora 23.15. Preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat pentru News.ro că cele două persoane, au fost reperate din elicopter, iar salvamontiştii analizează posibilităţile de intervenţie în zona respectivă. “Au fost reperaţi din elicopter. Mâine sunt pregătite două echipe de salvatori să intervină. Dacă vremea le permite vor face un survol să văd exact despre ce e vorba. Elicopterul o să-i lase la o distanţă locul respectiv, unde nu este pericol să pornească o avalanşă din cauza curenţilor de la elicopter. Apoi, salvatorii vor coborî la ei. Cei doi sunt pe două văi diferite, relativ apropiaţi, dar în zone diferite. Pe unul o să încerce să-l ridice în creastă şi de acolo să-l preia elicopterul, iar pe al doilea să-l coboare unde este plat şi lipsă de zăpadă şi să-l preia de acolo”, a afirmat Sabin Cornoiu. El a mai spus că salvatorii speră ca şi cel de-al treilea turist dispărut în munţi să fie legat în coardă de unul dintre cei doi deja reperaţi şi să nu fi fost observat în urma survolului de marţi. Preşedintele Salvamont România a mai precizat că unul dintre cei trei turişti era o persoană care avea o experienţă foarte mare pe munte. Cei trei turişti căutaţi sunt din Iaşi, doi având 60 de ani, iar al treilea fiind minor, de 17 ani. Autoturismul acestora a fost găsit parcat în curtea unei mănăstiri din satul braşovean Breaza, unde s-ar fi aflat încă din 30 martie, conform localnicilor.

UPDATE, ora 19.52. Două cadavre presupuse a fi ale turiştilor din Iaşi au fost văzute din elicopterul care a survolat masivul Făgăraş marţi, începând cu ora 14,30.

Vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, a precizat pentru AGERPRES că deocamdată au fost văzute din elicopter cele două cadavre, care vor fi recuperate în cursul zilei de miercuri, când în zonă vor fi două elicoptere care, cu ajutorul unui troliu, vor recupera corpurile. Acestea vor fi duse la un alt elicopter, care va ateriza într-o zonă unde va fi posibil.

În acest moment nu se cunoaşte cu precizie zona în care sunt cele două cadavre, dar cu siguranţă mâine vor fi prezentate mai multe detalii de către echipa de salvamontişti care va merge la faţa locului pentru recuperarea lor.

UPDATE, ora 17.00. Prima veste despre turiştii dispăruţi a venit abia marţi după-amiază, deşi ei au plecat pe munte pe 30 martie. Expediţia lor ar fi trebuit să dureze 10 zile, astfel că nu se ştie exact când aceştia au început să aibă dificultăţi. Secretarul de stat Raed Arafat, citat de România TV, a afirmat că s-a reuşit localizarea unuia dintre tineri, însă cel mai probabil acesta este decedat.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat că cele trei persoane din Iaşi sunt dispărute de o săptămână. Căutările au început abia de Paşti, după ce familia unuia dintre ei a cerut ajutor deoarece nu a mai putut lua legătura cu turiştii.

Cornoiu a declarat că familiile turiştilor nu au anunţat mai devreme dispariţia acestora deoarece obişnuiau să plece pe perioade mai lungi şi reveneau fără probleme.

Turiştii dispăruţi sunt căutaţi cu elicopterul, întrucât salvamontiştii nu pot interveni altfel din cauza pericolului mare de avalanşe.

”Salvamontiştii au observat din elicopter avalanşe scurte în Munţii Făgăraş şi nu îşi dau seama unde să trimită echipajele”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, citat de Mediafax

Citeşte şi Doi turişti străini, salvaţi de jandarmi în Munţii Călimani. Ei se aventuraseră pe un traseu închis