Turiştii NU mai pot consuma droguri în cafenelele din Olanda

Turiştii nu vor mai putea cumpăra şi consuma droguri în cafenelele din Olanda. Pentru început, legea va intra în vigoare la 1 mai în doar trei regiuni, urmând ca de la anul să fie aplicată pe întreg teritoriul olandez.

RomaniaTV.net
28 apr. 2012, 11:39
Turiştii NU mai pot consuma droguri în cafenelele din Olanda

Celebrele cafenele olandeze în care turiştii puteau cumpăra şi consuma droguri uşoare devin cluburi cu membri înregistraţi. Numai cetăţenii olandezi se vor putea înscrie în aceste cluburi, iar fiecare club poate avea un maximum de 2.000 de membri.

„Ceea ce vedem acum, aceste noi legi ce se vor implementa de la 1 mai sunt contraproductive, sunt moraliste şi motivate politic. Vreau să spun că singurii care vor beneficia de pe urma acestei legi sunt organizaţiile criminale. Angajaţii cafenelelor îşi vor pierde locul de muncă. Clienţii vor deveni infractori din nou, deoarece vor fi nevoiţi să apeleze la circuitul ilegal”, a declarat Marc Josemans, preşedintele asociaţiilor cafenelelor.

Legea se va aplica de la anul în toată Olanda. După 40 de ani de consum liber al drogurilor uşoare, unii localnici dar şi turiştii sunt dezamăgiţi de noua reglementare.

„Nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu aceste informaţii pe care trebuie să le stocăm în cafenea pentru ca guvernul să le verifice. Unii îşi imaginează că vor fi folosite pentru abuzuri ale guvernanţilor. De exemplu, informaţia ar putea fi vândută asiguratorilor şi atunci o să-ţi mărească poliţa pentru că au aflat că eşti consumator de canabis. Poate îţi vor mări şi rata pentru asigurarea maşinii, poate chiar îţi vei pierde locul de muncă”, a mai spus Josemans.

În Olanda, vânzarea de marijuana şi haşis este legală.