Turiștii se îngrămădesc în acest oraș, se numără printre cele mai ieftine destinaţii de top. Numai în această vară au lăsat aici 20 de miliarde de dolari

Vara în Grecia anul acesta, se poate spune, durează mai mult decât oricând. Temperatura este în jur de 30 de grade, plajele sunt pline de turiști care îşi lasă adesea cu valizele pe nisip pentru o ultimă baie înainte de zborul spre casă.

25 sept. 2022, 10:28
Turiștii se îngrămădesc în acest oraș, se numără printre cele mai ieftine destinaţii de top. Numai în această vară au lăsat aici 20 de miliarde de dolari

În lunile iulie și august, Atena a fost vizitată de un număr incredibil de 16.000 de turiști pe zi , dar nici acum interesul oaspeților nu este cu mult mai mic. Capitala Greciei este din nou pe lista celor mai frumoase zece orașe din lume, pe locul șase – în spatele Veneției, Romei, Barcelonei, ​​Pragăi și New York-ului.

O campanie turistica de succes sub sloganul „Terminati saptamana ca grecii”, ofera acum capitala Greciei drept loc ideal pentru o scurta vacanţă în weekend. Hotelurile din Atena se umplu din nou și odată cu sosirea toamnei se așteaptă o creștere a turismului de congrese, scrie cotidianul Politika.

Potrivit „Business destinations travel awards”, Atena a fost declarată cel mai bun oraș european pentru organizarea de conferințe. Din 2017, în Atena au fost deschise 70 de hoteluri noi, alte 2.500 de camere în facilități noi sunt în faza finală, dar gradul de ocupare al hotelurilor încă nu este ceea ce și-ar dori sectorul turistic.

Citeşte şi Un șofer din Târgu Jiu a recurs la o metodă neobișnuită pentru a-și proteja mașina. Bărbatul și-a legat autoturismul cu lanțuri și i-a pus lacăt

Un număr mare de turiști optează în continuare pentru cazare privată , deși conform statisticilor europene, Atena se află pe lista destinațiilor turistice cele mai ieftine.

„După o vară bogată, mizăm pe o toamnă și iarnă reușite”, spune ministrul Turismului, Vasilis Kikilias și reamintește că veniturile din turism sunt deja anul acesta de aproape 20 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că speranțele ca acest sezon turistic să fie la fel de bun precum cel din 2019 se împlinesc. Creșterea veniturilor în sfera serviciilor în iulie și august este chiar cu 50 la sută mai mare decât anul trecut.

Citeşte şi Turismul, grav afectat de creşterea preţului la energie: „În loc de Maldive se duc la Tenerife”

Exemple de succes de interes turistic prelungit și de ieșire din șablonul „soare-mare” sunt Kastoria, Janjina și Zagorohori în nordul țării, unde se așteaptă turiști chiar și iarna.

Israelienii își manifestă interes pentru Epir, iar Kastoria, care pe lângă frumusețea sa naturală este cunoscută și pentru producția de blănuri, a fost atractivă pentru oaspeții din zonele mai reci ale Europei de Est.

Potrivit ministrului Turismului, Grecia a fost anul acesta cea mai atractivă destinație pentru oaspeții din SUA, o jumătate de milion dintre aceștia au sosit în această vară, iar zborurile directe nu vor fi anulate toamna sau iarna. În timpul sezonului, au existat nouă zboruri directe pe zi, până la 63 pe săptămână.

Cu toate acestea, peste un milion de turiști de pe Insula Mykonos aduc mai multe probleme populației locale, care avertizează că numărul de vizitatori și construirea de noi facilități le amenință condiţiile de viaţă și mediul natural. Ei subliniază faptul că 200.000 de turiști și 30.000 de lucrători în domeniul ospitalității pe săptămână în Mykonos sunt de trei ori mai mulți decât numărul de nativi.

Insula este supraaglomerată, mediul natural este distrus, infrastructura, alimentarea cu apă și canalizarea nu mai suportă presiunea,  spune Marigula Apostolou, directorul muzeului de folclor local.