Turismul, grav afectat de creşterea preţului la energie: „În loc de Maldive se duc la Tenerife”

Turismul va fi grav afectat de creşterea preţului la energie şi vor fi reaşezări de piaţă, precizează omul de afaceri Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism (APT). Acesta a declarat că nu este o perioadă foarte uşoară pentru turismul internaţional şi cel românesc.

13 sept. 2022, 14:21
Turismul, grav afectat de creşterea preţului la energie: „În loc de Maldive se duc la Tenerife”
Turismul, grav afectat de creşterea preţului la energie

Turismul, grav afectat de creşterea preţului la energie. „Venim cu toţii după o perioadă grea şi am crezut că, odată cu trecerea pandemiei, lucrurile îşi vor reveni la normal, pentru că după doi ani de restricţii toată lumea a vrut să călătorească, să facă ceva, fie în propria ţară – şi asta s-a văzut ca trend în ultimii doi ani -, fie în străinătate (…) şi după ce am intrat în ianuarie – februarie şi lucrurile păreau să se îndrepte către o normalitate, doar că a venit războiul.

A venit criza de personal care nu e numai la noi – vedem ce se întâmplă pe aeroporturi, este o industrie care a pierdut foarte mulţi oameni, pentru că nimeni nu stă să aştepte să se închidă, să se deschidă, şi s-au îndreptat spre alte chestiuni. Deci, peste tot e o problemă gravă de personal. Peste tot acum avem o problemă gravă de energie. Lucrurile nu sunt simple, sunt foarte complicate.

Probabil, ca în orice criză care se prelungeşte, lucrurile se vor cerne. Vor rămâne cei care se pot reinventa, cei care au avut resurse puse deoparte sau cei care pot să acceseze resurse. Asta-i poate şi o parte bună. Dar turismul va merge mai departe, pentru că e ceva de care toată lumea are nevoie în viaţa sa. Oamenii vor încerca să cheltuie mai puţin, dar nu vor renunţa la turism de tot. Se poate ca de la 4 stele să se ducă la 3 stele, de la 7 zile se duc la 5 zile, de la Maldive se duc la Tenerife, mulţi dintre clienţi„, a precizat Dragoş Anastasiu, potrivit Ziare.com.

Citeşte şi: Vacanţă de coşmar pentru zeci de turişti români. Au rămas blocaţi în Turcia pentru că agenţia de turism cu care au plecat şi-a declarat falimentul

Turismul, grav afectat de creşterea preţului la energie

Dragoş Anastasiu susţine că oamenii cu venituri mari nu vor fi afectaţi de această criză, însă turismul de masă va avea de suferit. „Va rămâne şi o clientelă neafectată de astfel de lucruri, în general pensionarii din străinătate, cei care au bani şi au pensii destul de importante, oamenii care sunt cu venituri mai mari. Ei nu vor fi foarte afectaţi.

Deci, turismul de nişă va fi puţin afectat, turismul de masă va fi afectat şi acolo vor fi reaşezări de piaţă. Repet: noi vedem inclusiv la Orizont (hotelul Orizont, Predeal – n.r.), la Green Village (resort de vacanţă, Delta Dunării – n. r.), la Valea Verde (resort – n. r.) că e foarte greu, dar suntem încrezători. Considerăm că noi vom găsi soluţii şi poate că în alte părţi lucrurile vor fi mai complicate decât la noi„, a adăugat omul de afaceri.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie. Preţurile alimentelor au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%.