Tuse productivă. Ce o cauzează şi cum scapi de ea

Tuse productiva. Tusea este un simptom generat de multe boli. Poate fi raspunsul corpului la o iritatie a sistemului respirator (praf, alergeni, poluare, fum). Cand acesti factori iritanti sunt prezenti in corp, creierul trimite mesaje catre coloana vertebrala si, de acolo, spre muschii pieptului si abdomenului. Acestia se contracta si imping aerul din sistemul respirator in afara. Aceasta manifestare duce la eliminarea factorilor iritanti din corp.

RomaniaTV.net
13 mart. 2019, 08:34
Tuse productivă. Ce o cauzează şi cum scapi de ea

Cand tusea este insotita de mult mucus poarta numele de tuse productiva.

Tuse productiva. Cauze

De cele mai multe ori, tusea productive este rezultatul unor infectii cu microorganisme (bacterii sau virusuri) care conduc la aparitia gripei sau a racelii.

Intregul sistem respirator este captusit cu o mucoasa care contribuie la mentinerea umiditatii cailor respiratorii si impiedica ajungerea factorilor iritanti in plamani.

Cand te confruncti cu o infectie, corpul produce mai mult mucus decat de obicei. Iar tusea productive contribuie la eliminarea acelui exces din plamani si de pe piept.

Alte cauze care contribuie la aparitia tusei productrive sunt:

  • Bronsita
  • Pneumonia
  • Boala pulmonara obstructiva cronica
  • Fibroza chistica
  • Astm 

Tuse productiva la bebelusi si copii mici

In cazul bebelusilor si a copiilor mici, tusea productiva eeste cauzata de o infectie virala. De asemenea, astmul este cea mai des intalnita cauza. Insa, alti factori care pot contribuie la aparitia tusei productive sunt:

–  tusea magareasca

– inhalarea unor corpuri straine, fum de tigara sau factori iritanti din mediul incojurator

– pneumonia (boala ce poate fi periculoasa in cazul bebelusilor si copiilor mici). 

Tuse productiva. Diagnostic

Diagnosticul este pus de catre medic in urma unui examen fizic. In functie de simptomele suplimentare (febra, pierderea kilgramelor, oboseala cronica), medicul poate cere examene medicale amanuntite:

  • Radiografii
  • Teste pentru verificarea functiilor plamanilor
  • Analize de sange
  • Analize de sputa

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/tuse-productiva-ce-o-cauzeaza-si-cum-scapi-de-ea/