Tusk analizează cu Merkel şi Hollande regimul european de sancţiuni împotriva Rusiei

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, analizează împreună cu președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel posibilitatea legării sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei de implementarea deplină a acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, potrivit unui oficial UE, citat miercuri de Reuters.

18 mart. 2015, 13:52
Tusk analizează cu Merkel şi Hollande regimul european de sancţiuni împotriva Rusiei

Cei trei lideri examinează în prezent propunerea de compromis referitoare la viitoarele sancțiuni la adresa Moscovei, despre care Tusk crede că va fi susținută de liderii celor 28 de state membre cu ocazia summitului european care începe joi la Bruxelles, potrivit Agerpres.

”Direcția acestei propuneri merge spre construirea de legături foarte puternice între implementarea acordului de la Minsk și sancțiunile deja în vigoare, până la aplicarea deplină a acordului”, a spus oficialul european, sub rezerva anonimatului.

El a adăugat că guvernele statelor membre ale UE sunt pregătite să accepte că Merkel și Hollande, care au contribuit la negocierea acordului de la Minsk din 12 februarie, ”vor trebui să aibă un rol specific în procesul de definire a pașilor următori care ar urma să sprijine implementarea acordului de la Minsk”.

”Iată de ce chiar acum Tusk lucrează împreună cu Merkel și Hollande asupra acestei propuneri. Va fi propunerea lui Donald Tusk, dar ea este discutată acum cu Merkel și Hollande pentru a găsi o variantă comună care să poată fi prezentată la Consiliul European”, a mai menționat oficialul UE.

Țările UE sunt împărțite cu privire la necesitatea de a extinde sau nu la summitul UE din 19-20 martie sancțiunile economice împotriva Rusiei și care expiră în luna iulie.

Rusia este acuzată de Occident că îi susține cu arme și soldați pe separatiștii proruși din estul Ucrainei, acuzații pe care Moscova le respinge ferm.

Totodată, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, a anunțat că nu va participa la ceremoniile care vor marca 70 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial prevăzute să aibă loc la Moscova în luna mai.