TVR riscă să nu transmită următoarele două Mondiale de fotbal. Vezi aici de ce

Românii ar putea să nu vadă la televizor ediţiile din 2018 şi 2022 ale Cupei Mondiale de fotbal. Şansele par destul de mici, având în vedere problemele financiare existente în Televiziunea Română.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 11:54
TVR riscă să nu transmită următoarele două Mondiale de fotbal. Vezi aici de ce

Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să decidă rapid dacă aprobă participarea la licitaţia pentru drepturile de televizare a partidelor din cadrul Cupelor Mondiale de Fotbal din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar). Şansele ca răspunsul să fie unul favorabil sunt mici, din cauza timpului scurt şi a faptului că la mijloc sunt multe milioane de euro, iar vinovată pentru această situaţie este Rodica Culcer, director interimar Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR.

„Deşi se ştia de câteva luni că va fi organizată o licitaţie pentru drepturile de televizare, doamna Rodica Culcer a transmis abia miercuri seară înştiinţarea către Consiliul de Administraţie, care trebuie să şi aprobe astăzi participarea. Dacă nu se aprobă astăzi, TVR nu va mai putea televiza campionatele mondiale, lucru care s-a mai întâmplat pe vremea lui Ceauşescu„, a afirmat senatorul PSD Olguţa Vasilescu, membru în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă. Vezi AICI ce i-a răspuns Rodica Culcer Olguţei Vasilescu.

Potrivit inpolitics.ro, dacă ar intra acum în licitaţie, TVR ar fi reprezentată de European Broadcasting Union, care reuneşte majoritatea televiziunilor publice, şi ar avea astfel şansa să plătească mult mai puţin decât dacă va cumpăra ulterior drepturi de retransmisie. La licitaţie vor participa şi cele mai mari organizaţii de drepturi sportive din lume.

Problema majoră vine însă din faptul că, dacă va decide în favoarea participării la licitaţie sub „umbrela” EBU, TVR va trebui să achite un avans de câteva milioane de euro, reprezentând 10 la sută din valoarea totală a contractelor, iar acest lucru ar putea fi imposibil.

Potrivit informaţiilor care circulă prin presă, TVR are însă datorii totale de peste 100 de milioane de euro şi ar avea majoritatea conturilor blocate. Tot din cauza problemelor financiare există riscul ca România să nu se înscrie anul acesta la Eurovision, însă o decizie definitivă în acest sens va fi luată abia săptămâna viitoare.