Uciderea în Ucraina a fotoreporterului rus, o „crimă barbară” comisă de forţele ucrainene, acuză Moscova

Moscova a calificat miercuri drept o 'crimă barbară' comisă de forţele ucrainene uciderea fotoreporterului rus Andrei Stenin în estul separatist al Ucrainei, cerând o anchetă minuţioasă şi pedepsirea celor vinovaţi.

03 sept. 2014, 08:57
Uciderea în Ucraina a fotoreporterului rus, o „crimă barbară” comisă de forţele ucrainene, acuză Moscova

Uciderea în Ucraina a fotoreporterului rus este o „crimă barbară” comisă de forţele ucrainene, acuză Moscova.

Primele elemente de care dispun anchetatorii „arată că este vorba de un act comis de forţele ucrainene şi de membrii Gărzii naţionale care controlează teritoriul”, a denunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, citat de AFP şi RIA Novosti.

Diplomaţia rusă cere în acelaşi comunicat ‘o anchetă minuţioasă şi imparţială’ şi ‘pedepsirea celor vinovaţi’ de moartea lui Andrei Stenin.

Anterior, agenţia de presă RIA Novosti, apropiată puterii, a anunţat moartea în Ucraina a fotoreporterului său Andrei Stenin, dat dispărut din data de 5 august.

‘Colegul nostru, fotograful Andrei Stenin, este mort. El nu a fost răpit. Stenin a fost ucis acum o lună în maşina cu care se deplasa pentru a îndeplini o misiune încredinţată de agenţie. Maşina a fost mitraliată, apoi arsă lângă Doneţk’, epicentrul luptelor din estul Ucrainei dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, a declarat directorul general al agenţiei, Dmitri Kiselev.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului rus de anchetă, Vladimir Markin, a indicat la rândul său că Andrei Stenin a fost ucis în timpul unui atac lansat de armata ucraineană împotriva unui convoi de refugiaţi.

În vârstă de 33 ani, fotoreporterul Andrei Stenin se afla în Ucraina din data de 13 mai, el realizând numeroase reportaje la Kiev, dar şi în bastioane ale separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, precum Lugansk, Doneţk, Mariupol.

Andrei Stenin este al patrulea jurnalist rus ucis în Ucraina, după ce trei ziarişti ai televiziunii publice ruse au fost ucişi în luna iunie în estul teritoriului ucrainean. Înaintea jurnaliştilor ruşi, la sfârşitul lunii mai, un fotograf italian a fost ucis la Slaviansk (est) împreună cu asistentul său rus.