Ucigaşul plătit Vitalie Proca va fi judecat separat de fraţii Mararu

Vitalie Proca, acuzat că în noiembrie 2012 a împuşcat un bărbat în cartierul Vitan din Capitală, după ce l-a confundat cu Dumitru Mironescu, va fi judecat separat de Răzvan şi Bogdan Mararu, care comandaseră asasinatul, în condiţiile în care se află în custodia autorităţilor ruse.

RomaniaTV.net
28 iul. 2013, 08:40
Ucigaşul plătit Vitalie Proca va fi judecat separat de fraţii Mararu

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), în cazul lui Proca se va face o disjungere, astfel că acesta va fi judecat separat de instigatorii săi, fraţii Mararu, întrucât el se află deocamdată în arest pe teritoriul Rusiei şi nu a fost până acum nici măcar audiat de autorităţile române.

Deşi autorităţile ruse au admis solicitarea de extrădare a lui Vitalie Proca, cererea părţii române de a-l audia pe acesta pe teritoriul Rusiei a rămas fără răspuns. În acelaşi timp, un alt suspect din dosar, cetăţeanul moldovean Ion Druţă, aflat în arest în Republica Moldova şi bănuit că ar fi intermediat obţinerea armelor pe care Vitalie Proca le-a folosit la tentativa de omor de la 26 noiembrie 2012, a fost audiat deja de procurori şi de poliţiştii bucureşteni ai Serviciului Omoruri, în arestul de la Chişinău, însă, spun surse juridicare, a refuzat să colaboreze cu anchetatorii români.

În ce-l priveşte pe Vitalie Proca, autorităţile de la Bucureşti au făcut o solicitare de extrădare către autorităţilor ruse, care a fost aprobată, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de către acesta. Ca urmare, procedura de extrădare a fost momentan blocată, iar anchetatorii români, potrivit unor surse judiciare, au fost constrânşi de situaţie să-i trimită în judecată pe fraţii Mararu fără a-l include pe Vitalie Proca în acelaşi dosar, deoarece legea nu permite ca o persoană să stea în arest preventiv mai mult de şase luni fără să fie trimisă în judecată.

Purtătorul de cuvânt a PTB, Corina Paraschivescu, a anunţat vineri că fraţilor Mararu li s-a prezentat materialul de urmărire penală, iar aceştia urmează să fie trimişi în judecată pentru instigare la tentativă de omor deosebit de grav şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Bogdan şi Răzvan Mararu au fost duşi, vineri dimineaţă, la sediul Poliţiei Capitalei, unde procurorii le-au prezentat materialul de urmărire penală în dosarul privind atacului armat din cartierul Vitan.

Fraţii Mararu au fost aduşi din arest de către poliţiştii de la Serviciul Omoruri şi mascaţii Serviciului Poliţiei de Intervenţie Rapidă (SPIR).

Potrivit oficialului PTB, procedurile de prezentare a materialului de urmărire penală în cazul lui Răzvan şi Bogdan vor continua în zilele următoare.

Bogdan şi Răzvan Mararu sunt în arest preventiv din 13 februarie, fiind acuzaţi că, în toamna anului trecut, l-au pus pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru „Puiu” Mironescu, pentru a se răzbuna.

În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată. În 11 iunie, Interpol Moscova anunţa Poliţia Română că a fost admisă solicitarea de extrădare în România a lui Vitalie Proca.

În 5 iulie, procurorii au extins cercetările în cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunând începerea urmăririi penale şi în cazul lui Ion Druţă, zis „Vanea”, cetăţean moldovean, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ion Druţă este acuzat că, la cererea fraţilor Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru „Puiu” Mironescu, l-a adus în România şi i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei.

În 6 iulie, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ion Druţă, la solicitarea procurorilor. Totodată, instanţa a emis pentru Ion Druţă un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională. Ion Druţă a fost prins în 12 iulie, în Republica Moldova, potrivit procurorilor Parchetului Capitalei.

Anchetatorii au stabilit că, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, „asasin profesionist”, pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Ion Druţă a mers în localitatea Roznov, în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2012, la domiciliul lui Răzvan Mararu, unde acesta şi fratele lui Bogdan i-au spus că vor să angajeze un asasin plătit pentru uciderea lui Dumitru Mironescu. Ulterior, Răzvan Mararu a păstrat legătura telefonic cu Ion Druţă, susţin anchetatorii.

În urma discuţiilor cu fraţii Mararu, Ion Druţă i-a facilitat lui Vitalie Proca obţinerea vizei de şedere în România, invitaţia necesară obţinerii acestei vize fiind făcută de către martorul P.I., un apropiat al lui Druţă. Proca a intrat în România la 14 noiembrie 2012, prin vama Sculeni, judeţul Iaşi, au precizat procurorii.

O zi mai târziu, la Roznov au venit martorul B.C.V., de la Gura Humorului, care a adus autoturismul Audi A6 cumpărat pentru a fi folosit de Proca, fraţii Mararu, de la Piatra Neamţ, Vitalie Proca, de la Iaşi, şi Ion Druţă.

Proca a mers apoi la Bucureşti, cu autoturismul Audi A6, fiind însoţit de Ion Druţă, care a condus un autoturism BMW seria 5. În seara zilei de 15 noiembrie 2012, cei doi s-au cazat împreună într-un apartament închiriat în regim hotelier din zona centrală a Capitalei, după care au mers în cartierul Vitan, unde Druţă i-a arătat lui Proca „locul viitoarei sale ţinte şi căile de acces spre aceasta”.

În 16 noiembrie 2012, Druţă s-a întors în Republica Moldova, de unde a asigurat comunicarea dintre fraţii Mararu şi Proca. În acest scop, fraţii Mararu au activat special trei cartele telefonice, pe care le-au folosit „exclusiv pentru aceste contacte”, au mai arătat procurorii.

După plecarea lui Ion Druţă, Proca l-a confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3.

„Ulterior, în seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de înmatriculare CC 2756 PB, inc. Proca Vitalie a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK74, asupra părţii vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E, cu nr. de înmatriculare B-811-MIR în parcarea de reşedinţă – după care, observând că aceasta nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov calibrul 9 mm pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat în autoturismul cu care venise şi a fugit de la faţa locului”, potrivit procurorilor.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie a ieşit din România, prin vama Sculeni.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că Ion Druţă, suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, comandat de fraţii Mararu, a fost arestat în Republica Moldova, după ce a fost condamnat la 20 de ani într-un dosar de omor. Ion Anton Druţă a fost acuzat de autorităţile din Republica Moldova că ar fi comandat trei asasinate, comise în Chişinău, în 2000, după tranzacţionarea unor autoturisme furate. Cadavrele au fost incinerate şi îngropate într-o groapă comună.

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Puiu Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, declara că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ „un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină”. Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub maşina de teren Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

Dumitru „Puiu” Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care în noaptea de 10 spre 11 ianuarie au pus un dispozitiv exploziv sub maşina lui Mararu.

În 14 noiembrie 2010, fratele lui Bogdan şi Răzvan Mararu, Gheorghiţă, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.


loading...