Ucigaşul studentei japoneze, CONDAMNAT DEFINITIV la închisoare pe viaţă

Nicolae Vlad, ucigaşul studentei japoneze, a fost condamnat definitiv la închisoare pe viaţă, luni, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acesta este acuzat de săvârşirea a trei crime şi şapte violuri.

07 oct. 2013, 17:52
Ucigaşul studentei japoneze, CONDAMNAT DEFINITIV la închisoare pe viaţă

În acelaşi dosar, Gică Ştefănache, ofiţer de poliţie judiciară la data comiterii faptelor, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, el fiind acuzat de fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului, scrie Agerpres.

Instanţa supremă le-a respins celor doi recursurile şi a menţinut sentinţa dată în martie 2013 de Curtea de Apel Bucureşti.

Nicolae Vlad primise trei condamnări pe viaţă pentru crimele săvârşite, şapte pedepse a câte 10 ani pentru viol, patru pedepse a câte 18 ani pentru tâlhărie, o pedeapsă de 8 ani pentru violare de domiciliu, două pedepse a câte 7 ani tot pentru violare de domiciliu, 3 luni pentru distrugere, două pedepse a câte 13 ani pentru lipsire de libertate, 1 an pentru ultraj contra bunelor moravuri şi 6 luni pentru loviri şi alte violenţe.

Nicolae Vlad mai trebuie să plătească familiei studentei japoneze Yurika Masuno suma de 100.000 euro, reprezentând daune morale şi câte 20.000 euro către alte două victime din România. El mai trebuie să achite şi 26.000 de lei cheltuieli judiciare.

În acelaşi dosar, poliţistul Gică Ştefănache a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare (3 ani pentru fals intelectual, 3 ani pentru fals material în înscrisuri oficiale, 2 ani pentru uz de fals şi patru ani pentru favorizarea infractorului).

Citeşte şi Ucigaşul japonezei face declaraţii ŞOCANTE: M-au torturat. Dacă anchetatorii nu încetează, mă omor

Nicolae Vlad a fost trimis în judecată pe 9 noiembrie 2012 de procurorii Parchetului General, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav (3 fapte), tâlhărie (5 fapte), viol (7 fapte), violare de domiciliu (6 fapte), lipsire de libertate în mod ilegal (2 fapte), ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, loviri şi alte violenţe şi distrugere.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Gică Ştefănache, ofiţer de poliţie judiciară la data comiterii faptelor, pentru fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2010 – august 2012, Nicolae Vlad a comis mai multe infracţiuni de violenţă pe raza judeţului Ilfov, în localitatea Baloteşti, precum şi în Bucureşti.

Astfel, în seara zilei de 15 august, în jurul orei 20,30, în incinta Aeroportului internaţional ‘Henri Coandă’, studenta Yurika Masuno, care venea de la Tokio şi intenţiona să ajungă la Craiova, a fost abordată de către Nicolae Vlad, care a determinat-o să-i accepte ajutorul pentru a ajunge la Gara de Nord, de unde aceasta ar fi trebuit să ia un tren către Craiova.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat faptul că Nicolae Vlad, deşi neşcolarizat, are cunoştinţe minimale de limba engleză.

El a convins-o pe victimă să urce într-un taxi parcat în afara aeroportului, în apropiere de DN1, spunându-i că o va duce la o gară, însă a cerut şoferului să meargă în direcţia opusă Bucureştiului, către Baloteşti, iar imediat după localitatea Otopeni, în zona pădurii, i-a cerut să oprească taxi-ul, după care au coborât.

Nicolae Vlad a tras-o cu forţa pe victimă în pădurea care mărgineşte drumul public, unde, prin exercitarea de violenţe, a întreţinut relaţii sexuale cu aceasta, după care a ucis-o prin comprimare toracică şi prin strangulare (comprimare cervicală), acoperind cadavrul cu frunze uscate, pentru a îngreuna descoperirea acestuia.

Totodată, la o distanţă relativ mică de locul unde ucisese victima, Nicolae Vlad a deschis, prin forţare, geamantanul acesteia din care a luat un telefon mobil, o cameră foto, un laptop, precum şi banii pe care victima i-a avut asupra sa.

Concluziile raportului medico-legal întocmit în cauză au relevat faptul că moartea studentei a fost violentă, aceasta a fost cauzată de o asfixie mecanică, prin comprimare buco-cervico-toracală.

De asemenea, Nicolae Vlad este acuzat şi de alte două crime, violuri şi tâlhării.

În ceea ce-l priveşte pe Gică Ştefănache, rechizitoriul întocmit de procurori a reliefat faptul că, la data de 20 iulie 2010, o femeie în vârstă a formulat o plângere, arătând că un bărbat intrase în locuinţa sa şi o agresase sexual. Din fotografiile care i-au fost prezentate, victima l-a recunoscut pe Nicolae Vlad (pe care, de altfel, îl cunoştea) ca fiind autorul agresiunii.

La data de 21 iulie 2010, conform vizei puse de către şeful Poliţei Oraşului Otopeni pe actul de sesizare, dosarul a fost repartizat lui Gică Ştefănache, comisar de poliţie (la acea dată făcând parte din structurile poliţiei judiciare).
Gică Ştefănache ar fi trebuit să facă cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol, distrugere şi violare de domiciliu, însă, singurul ‘act de cercetare’ efectuat de către poliţist este un proces-verbal de ‘consemnare a declaraţiei orale’, datat 3 august 2010, în care s-a consemnat faptul că victima ar fi declarat verbal că nu a fost violată şi că îşi retrage plângerea formulată împotriva lui Nicolae Vlad.

Citeşte şi Mărturia ŞOC a taximetristului care a condus-o pe studenta japoneză în mijlocul pădurii VIDEO

Procurorii susţin că acest proces-verbal reprezintă, în realitate, un înscris fals, acesta fiind plăsmuit de către poliţist, care a folosit un formular tipizat, a conceput din imaginaţie şi a consemnat, la rubrica ‘declar următoarele …’, faptul că, în prezenţa sa şi a unui martor asistent, victima ar fi declarat verbal că nu a fost violată şi că îşi retrage plângerea formulată împotriva lui Nicolae Vlad.

Totodată, poliţistul a semnat acest proces-verbal în trei locuri, respectiv la rubrica Organ de poliţie (unde a executat propria semnătură), precum şi la rubricile Martor asistent şi Persoana audiată (executând semnături din fantezie).

În calitate de martor asistent, Gică Ştefănache a trecut în conţinutul procesului-verbal un martor, persoană cunoscută de acesta şi care, frecvent, semna în calitate de martor asistent, acte de constatare sau alte acte întocmite de poliţişti din cadrul Poliţei Oraşului Otopeni.

Totodată, în cuprinsul procesului-verbal se mai remarcă faptul că cifra ‘0’ din conţinutul datei (ziua 03) este executată îngroşat peste cifra ‘2’, astfel că ziua de ’03’ a fost iniţial ziua de ’23’.

Folosindu-se de acest înscris fals, Gică Ştefănache a redactat, la data de 3 septembrie 2010, un referat prin care a propus neînceperea urmăririi penale faţă de Nicolae Vlad sub aspectul comiterii infracţiunilor de loviri sau alte violenţe, violare de domiciliu şi distrugere.