Ucraina a făcut PRIMA PLATĂ în contul DATORIEI pentru gazul livrat de Rusia

Ucraina a plătit o parte din datoria sa pentru gazele naturale livrate de Rusia, a anunţat vineri comisarul european pentru energie Günther Oettinger, ceea ce ar urma să permită continuarea discuţiilor între cele două părţi săptămâna viitoare, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
30 mai 2014, 17:10
Ucraina a făcut PRIMA PLATĂ în contul DATORIEI pentru gazul livrat de Rusia

‘Nu avem încă soluţia, dar am făcut progrese’, a declarat la Berlin Günther Oettinger, la finalul negocierilor din capitala Germaniei cu ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, omologul său ucrainean Iuri Prodan şi şefii Gazprom şi Naftogaz.

Iuri Prodan a confirmat că ţara sa a plătit 786 de milioane de dolari către Gazprom, vineri.

Citeşte şi TRANSGAZ propune ca România să nu mai importe gaze în luna iunie

Plata acoperă factura la gaz pe care o datorează Kievul pentru lunile februarie şi martie, a precizat Oettinger. Banii au fost viraţi în contul unei bănci americane care urmează să-i transfere Gazprom.

‘Imediat ce banii vor fi în contul Gazprom, vor fi posibile noi negocieri’, a spus Oettinger. Fondurile ar urma să ajungă în visteria Gazprom luni şi o nouă serie de negocieri ar urma să aibă loc după-amiază, în cursul aceleiaşi zile, la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Citeşte şi UE, „extrem de vulnerabilă” în cazul unei opriri a livrărilor de gaze ruseşti

Conform ministrul rus al energiei, discuţiile vor avea loc cu condiţia ca Ucraina să efectueze această plată luni, precizând că va fi abordată şi problema preţului viitoarelor livrări.

‘De la începutul lui februarie nu s-a plătit niciun cent pentru gazul furnizat. Asta este situaţia’, a spus Aleksandr Novak după întâlnirea de la Berlin. El a precizat însă că a văzut un interes real din partea Ucrainei pentru a rezolva disputa, relatează Reuters.

Timpul presează pentru că Gazprom a ameninţat să suspende livrările de gaz către Kiev de marţi, punând astfel în pericol aprovizionarea UE şi tensionând şi mai mult o situaţie deja explozivă între cele două ţări, notează AFP.’Suntem siguri că fondurile pe care le-am vărsat vor ajunge luni’, a afirmat Prodan.