Ucraina a primit prima tranşă de 3,2 miliarde de dolari din pachetul de asistenţă financiară acordat de FMI

Ucraina a primit prima tranşă de 3,2 miliarde de dolari din împrumutul de 17 miliarde de dolari acordat de Fondul Monetar Internaţional, a anunţat, miercuri, Banca Centrală a Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
07 mai 2014, 14:12
Ucraina a primit prima tranşă de 3,2 miliarde de dolari din pachetul de asistenţă financiară acordat de FMI

Peste un miliard de dolari va fi alocat rezervelor valutare ale Băncii Ucrainei, iar restul către bugetul de stat, a precizat un purtător de cuvânt al băncii.

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional a aprobat săptămâna trecută un plan de ajutorare a Ucrainei, pe o perioadă de doi ani. Condiţionate de măsuri de economie drastice, cele 17 miliarde de dolari împrumut promise de FMI Ucrainei se înscriu într-un plan de susţinere mai global de 27 miliarde de dolari promişi de comunitatea internaţională (UE, Banca Mondială).

FMI a condiţionat următoarele împrumuturi de aplicarea unui program de austeritate în Ucraina. Guvernul de la Kiev va avea o sarcină dificilă, în contextul în care economia ar urma să înregistreze un declin de 5% în acest an şi un avans de 2% anul viitor, conform estimărilor FMI.

‘Acest program prezintă unele riscuri. Dar Ucraina are posibilitatea de a profita de acest moment, de a se rupe de practicile anterioare, atât din punct de vedere fiscal, cât şi monetar şi al guvernării’, a declarat recent directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Conflictul în regiune ar putea slăbi încasările bugetare şi deteriora în mare parte perspectivele de investiţii, se arată într-un recent raport al FMI, care avertizează că situaţia economică şi bugetară a fostei republici sovietice ar putea să se agraveze mult mai mult decât s-a prevăzut.