Ucraina a ratificat un acord de împrumut în valoare de 610 milioane euro convenit cu UE în 2013

Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a ratificat marți un acord pentru a primi un împrumut în valoare de 610 milioane de euro de la Uniunea Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 12:37
Ucraina a ratificat un acord de împrumut în valoare de 610 milioane euro convenit cu UE în 2013

Creditul a fost convenit în 2013 de către precedentul guvern de la Kiev, dar nu a fost ratificat niciodată de fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Cu votul a 280 de deputați din cei 349 prezenți în sala de ședințe, Rada Supremă a aprobat legea pentru ratificarea memorandumului de înțelegere dintre Ucraina ca debitor și Uniunea Europeană în calitate de creditor pentru oferirea de asistență financiară în valoare de până la 610 milioane de euro.

Asistența financiară ar urma să fie furnizată în patru tranșe de 100, 10, 250 și respectiv 250 milioane de euro. Cea de a doua și a treia tranșă pot fi transferate simultan. Între furnizarea primei, a doua și a treia respectiv celei de a patra tranșe trebuie să treacă cel puțin trei luni. Perioada de rambursare a creditului nu poate fi mai mare de 15 ani.

Acest împrumut este o veritabilă gură de oxigen pentru Ucraina, țară care se confruntă cu o scădere abruptă a rezervelor sale valutare și un declin al monedei naționale pe fondul tensiunilor politice.

De asemenea, o echipă de experți de la Fondul Monetar Internațional va începe marți o vizită de lucru în Ucraina pentru a evalua situația economică și a demara negocierile pentru un nou program de asistență financiară.