Ucraina a renunţat la statutul de ţară nealiniată

Ucraina a decis marți să renunțe la statutul său de țară nealiniată, pentru a se apropia de NATO, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și conflictul în curs cu rebelii proruși din estul țării, informează AFP și RIA Novosti.

23 dec. 2014, 13:12
Ucraina a renunţat la statutul de ţară nealiniată

Cu o vastă majoritate de 303 voturi „pentru” și doar 8 voturi „împotrivă”, dintr-un minim necesar de 226 de voturi, Rada Supremă a votat în favoarea unui proiect de lege în acest sens, înaintat pentru dezbateri în parlament de președintele Petro Poroșenko la 18 decembrie.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, declara anterior că statutul de stat nealiniat nu a putut garanta securitatea țării și ar trebui renunțat la el. În același timp, Poroșenko a dat asigurări că decizia privind aderarea Ucrainei la NATO va fi luată de poporul ucrainean în cadrul unui referendum.

Premierul Rusiei, ameninţare fără precedent la adresa Ucrainei

Statutul de țară nealiniată a fost stipulat din 2010 în Legea privind bazele politicii externe și prioritățile intereselor naționale ale Ucrainei, lege la care au fost aduse amendamentele necesare.

Se estimează că noua formă a Legii va intra în vigoare din ziua imediat următoare publicării acesteia în presa oficială.

Scopul documentului este de a crea un mecanism suplimentar pentru asigurarea suveranității, apărarea integrității teritoriale și a independenței Ucrainei.

„Statutul Ucrainei de țară nealiniată, stipulat în Legea privind bazele politicii interne și externe, s-a dovedit ineficient în contextul asigurării securității statutului față de agresiuni și presiuni externe. Faptul că Ucraina s-a aflat timp îndelungat într-o zonă-tampon gri, între sisteme puternice de securitate colectivă, constituie o provocare suplimentară la adresa Ucrainei”, se subliniază în documentul explicativ atașat Legii.

Rusia a subliniat în repetate rânduri importanța menținerii de către Ucraina a statutului ei de țară nealiniată. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, atenționa că acest statut este important pentru asigurarea securității în zona euro-atlantică și răspunde intereselor statului ucrainean.

La rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev atenționa într-o recentă postare a sa pe Facebook că renunțarea de către Ucraina la statutul său de țară nealiniată o transformă într-un ‘potențial inamic militar’ al Rusiei și că Moscova va fi nevoită să reacționeze.