Ucraina a suspendat achiziţiile de gaze din Rusia

Ucraina a anunțat marți suspendarea imediată a tuturor achizițiilor de gaze din Rusia ca urmare a întreruperii negocierilor asupra prețului care vizau să mențină aprovizionarea sa pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni. La rândul ei, Rusia a anunţat că a închis robinetul de gaze pentru Ucraina, pentru că gazul livrat nu a fost achitat.

01 iul. 2015, 08:04
Ucraina a suspendat achiziţiile de gaze din Rusia

Ucraina a anunţat că a suspendat achiziţiile de gaz din Rusia, după ce negocierile privind preţul de livrare al gazului rusesc au fost întrerupte.

Perioada în care urma să se mențină aprovizionarea Ucrainei cu gaz rusesc era cuprinsă între trei și șase luni.

Citeşte şi Ucraina importă o cantitate dublă de gaze naturale, din Uniunea Europeană

Compania publică Naftogaz a declarat într-un comunicat că va continua să asigure tranzitul gazelor rusești prin Ucraina spre ceilalți beneficiari din Europa.

La rândul ei, Rusia a anunţat că grupul rus Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze către Ucraina, după ce, marți, Kievul a anunțat suspendarea tuturor achizițiilor de gaze din Rusia, în urma eșecului negocierilor asupra prețului, care vizau să mențină aprovizionarea sa pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni, transmite AFP.

‘Ucraina nu a plătit pentru livrările de gaze pentru luna iulie. Începând cu orele 10:00 în această dimineață livrările Gazprom către Ucraina au fost oprite. Gazprom nu va livra gaze naturale Ucrainei — indiferent de preț — fără plata anticipată’, a afirmat șeful Gazprom, Alexei Miller, într-un comunicat de presă.

Acordul cu privire la livrările de gaze rusești către Ucraina a expirat marți, fără să se ajungă la o înțelegere asupra prețurilor cu Gazpromul.