Ucraina importă o cantitate dublă de gaze naturale, din Uniunea Europeană

Ucraina și-a dublat importurile de gaze naturale din UE în 2014, înregistrând astfel o creştere cu 3 miliarde de metri cubi (59%), cantitatea de gaz importat ajungând astfel la 5,1 miliarde metri cubi.

05 ian. 2015, 15:31
Ucraina importă o cantitate dublă de gaze naturale, din Uniunea Europeană

„Creșterea importurilor de gaze naturale din Europa se datorează deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia” potrivit Ukrtransgaz. Din gazul natural importat din UE, 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizați Ucrainei de către Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia și 600 milioane metri cubi din Ungaria. În decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, în creștere față de 946 milioane metri cubi în luna noiembrie și 892,2 milioane metri cubi în luna octombrie.

Ucraina a fost nevoită să-și majoreze importurile de gaze naturale din Europa după ce Rusia, principalul său furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 să-și suspende livrările din cauza neînţelegerilor privind preţul de achiziţionare a gazului natural.  În plus, Kievul avea deja datorii mari pentru gazul livrat până atunci. Rusia a reluat livrările pe 9 decembrie, după ce Ucraina a plătit în avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziționarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.