Ucraina a trecut la alt nivel şi ţinteşte cu arme de înaltă precizie. Tancurile ruseşti distruse în război sunt prezentate acum în expoziţii în Europa

În piaţa turistică a castelului din Varşovia, capitala poloneză, pot fi văzute două tancuri ruseşti calcinate, cu panouri informative pe marginea acestei expoziţii organizate la iniţiativa Ministerului ucrainean al Apărării.

06 iul. 2022, 19:45
Ucraina a trecut la alt nivel şi ţinteşte cu arme de înaltă precizie. Tancurile ruseşti distruse în război sunt prezentate acum în expoziţii în Europa

Patru dintre sistemele de rachete M142 HIMARS au ajuns deja în Ucraina, iar Statele Unite promit să livreze alte patru la mijlocul lunii iulie, iar armata ucraineană foloseşte deja HIMARS pe front. De altfel, pe 26 iunie s-a raportat că două posturi de comandă ale armatei ruse au fost lovite ca urmare a utilizării HIMARS.

După ce a primit mai multe astfel de lansatoare şi alte arme cu rază lungă de acţiune, Ucraina şi-a schimbat tactica de război, spune expertul militar Petro Chernik. El este de părere că Ucraina reduce capacitatea de foc a Federaţiei Ruse, deoarece „dacă nu există proiectile, nu există lovituri de artilerie grea”.

Citeşte şi Evacuarea de urgenţă a fost ordonată în acest oraș ucrainean. Va fi următoarea ţintă a lui Putin?

„Nu contează ce fel de artilerie – tractată, pe roţi, pe şenile sau pe un şasiu de maşină: faci o tragere – apoi te mişti, faci o tragere – te mişti. Noi acţionăm inexact în acelaşi mod. Şi avem în sfârşit mijloacele de a le (distruge) muniţiile la distanţe mari”, spune acesta.

Între timp, în piaţa turistică a castelului din Varşovia pot fi văzute două tancuri ruseşti calcinate. Cele două blindate ruseşti, un tanc T-72 şi un obuzier autopropulasat 2S-19, care arată tot ca un tanc, au fost distruse de armata ucraineană în lupte în apropiere de Kiev şi Harkov la puţin timp după începerea invaziei ruse în februarie. Pe şenilele lor au fost păstrate urmele de iarbă şi de noroi.

Expoziţia la care au fost aduse este denumită ”Pentru libertatea voastră şi pentru a noastră”, un slogan prin care Ucraina încearcă să transmită mesajul că, apărându-se în faţa Rusiei, apără de asemenea libertatea şi democraţia în alte ţări din regiune.

După Varşovia, expoziţia va ajunge şi la Cracovia, în sudul Poloniei, iar Ministerul ucrainean al Apărării doreşte să o continue apoi şi în alte oraşe europene, printre care Madrid şi Lisabona.

Citeşte şi Izbucnire violentă a lui Emmanuel Macron, în discuţiile cu Putin. Preşedintele Rusiei i-a închis brusc telefonul: „Hai, că sunt la sală!”


loading...
Partenerii noștri