Ucraina a trecut la contraofensivă. Zelenski a atacat Crimeea cu drone

Şi anul trecut, armata ucraineană a folosit drone bărci încărcate cu explozibili pentru a ataca flota rusă în apropiere de Sevastopol.

16 ian. 2023, 11:12
Ucraina a trecut la contraofensivă. Zelenski a atacat Crimeea cu drone

Război în Ucraina. Guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, a anunţat luni că apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă deasupra oraşului-port Sevastopol, în ceea ce el a sugerat că a fost cea mai recentă tentativă de atac ucrainean asupra portului unde se află baza Flotei Rusiei la Marea Neagră, informează Reuters. Mihail Razvojaev, guvernatorul susţinut de ruşi, a făcut această acuzaţie pe serviciul de mesagerie Telegram.

Rachetă scoasă la mal de valurile Mării Negre. Obiectul va fi predat către MApN
Portul Sevastopol a fost ţinta mai multor atacuri cu drone ucrainene, cel mai recent pe 7 ianuarie, când apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă. Înainte de aceasta, pe 4 ianuarie, două drone au fost doborâte.

În octombrie, armata ucraineană a folosit drone bărci încărcate cu explozibili pentru a ataca flota rusă în apropiere de Sevastopol. Există informaţii contradictorii din partea celor două părţi aflate în conflict cu privire la eficacitatea acestora. De când a anexat Crimeea în 2014, Moscova o consideră drept componentă a teritoriului său, fapt nerecunoscut de către comunitatea internaţională. Kievul vrea să recupereze peninsula.

Forţele ucrainene şi-au menţinut „aproape sigur” unele poziţii în Soledar, cel puţin până duminică dimineaţă, în faţa asalturilor continue din partea grupului de mercenari Wagner. potrivit evaluării pe care o face, luni dimineaţă, Ministerul britanic al Apărării.

 

Război în Ucraina. Rusia a lansat un atac în cursul nopţii asupra oraşului Zaporojie

Rusia a lansat în cursul nopţii un atac asupra oraşului Zaporojie din sud-estul Ucrainei, rănind civili şi distrugând infrastructura rezidenţială, potrivit unor oficiali regionali citaţi de The Guardian.
Oleksandr Staruh, şeful administraţiei regionale de stat din Zaporojie, a declarat, într-o postare pe Telegram făcută în jurul orei locale 1:00, că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Zaporojie şi a suburbiilor sale.

„Există distrugeri ale infrastructurii civile, rezidenţiale şi industriale. Au fost primite informaţii că mai multe persoane au fost rănite uşor. Toate serviciile relevante se află la faţa locului”, a anunţat Staruh.  Secretarul consiliului municipal din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a confirmat că trei persoane au fost transportate la spital.

Zelenski a făcut anunţul aproape de miezul nopţii: „Când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă protejeze”

„Ruşii au tras din nou asupra oraşului nostru. În urma atacului din cursul nopţii, fost răniţi oameni. Există case avariate. Trei persoane au fost transportate la spitale. Printre acestea se află doi copii de nouă şi cincisprezece ani”, a relatat oficialul.

În regiunea Zaporojie, în afara oraşului Enerhodar, se află cea mai mare centrală atomică din Europa, care este ocupată de ruşi. Moscova a decretat în septembrie anul trecut anexarea regiunii ucrainene Zaporojie, dar în practică nu o controlează în totalitate.

Rusia şi Belarusul au început exerciţii militare comune, stârnind temeri că ar pregăti o nouă ofensivă în Ucraina

Rusia şi Belarusul au început luni exerciţii militare comune, ceea ce stârneşte temeri la Kiev şi în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina, relatează Reuters şi The Guardian.

Rusia deja s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a-şi lansa invazia în Ucraina, în februarie anul trecut, dar până acum Minskul nu a participat direct la conflict cu forţe militare.

Ministerul Apărării din Belarus a transmis luni dimineaţa un comunicat cu privire la exerciţiile comune pe care forţele sale aeriene le desfăşoară cu Rusia. .”Astăzi a început un exerciţiu tactic comun de zbor al unităţilor de aviaţie ale forţelor armate ale Republicii Belarus şi ale Federaţiei Ruse, care fac parte din componenta de aviaţie a grupului regional comun”, a anunţat ministerul, precizând că scopul principal al exerciţiului este „creşterea compatibilităţii operaţionale în îndeplinirea comună a sarcinilor de pregătire de luptă”.

Cei doi aliaţi vor efectua exerciţii ale forţelor aeriene în perioada 16 ianuarie -1 februarie folosind toate aerodromurile militare din Belarus, iar exerciţiile comune începute luni implică o „subdiviziune a brigăzii mecanizate”, a anunţat Ministerul belarus al Apărării.

Potrivit unei declaraţii publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării din Belarus, unităţi ale forţelor aerospaţiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu.

Minskul a declarat anterior că exerciţiile sunt defensive, însă acumularea în curs de desfăşurare a trupelor ruseşti în Belarus, combinată cu un val de activităţi militare în ţară, aminteşte de ceea ce se întâmpla acolo chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina din februarie anul trecut.

Alături de Moscova, Minskul şi-a sporit, de asemenea, exerciţiile cu armament şi echipament militar. Canalele neoficiale de pe Telegram de monitorizare militară au relatat că avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane de transport militar au sosit în Belarus încă de la începutul anului – opt avioane de vânătoare şi patru avioane cargo numai duminică.

Ministerul belarus al Apărării a declarat doar că în Belarus au sosit „unităţi” ale forţelor aeriene ale Rusiei. Situaţia de la graniţa sudică a Belarusului – graniţa cu Ucraina – nu a fost „foarte calmă”, iar Ucraina a „provocat” Belarusul, a declarat Pavel Muraveiko, prim-adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări de duminică, pe Telegram, a Ministerului belarus al Apărării. „Ne menţinem reţinerea şi răbdarea şi ne păstrăm praful de puşcă uscat”, a declarat însă Muraveiko. „Avem necesarul de forţe şi mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei ameninţări teroriste pe teritoriul nostru”, a adăugat el.

Ucraina a avertizat în permanenţă cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ţara trebuie să fie pregătită la graniţa sa cu Belarusul.

Kremlinul, deşi neagă, a făcut presiuni asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina, dar Minskul susţine că nu va intra în război.