Ucraina: Acord asupra evacuării resturilor avionului Boeing 777 malaezian

Un acord a fost încheiat în vederea evacuării resturilor avionului de tip Boeing 777 care s-a prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei, provocând moartea a 298 de persoane, a anunţat vineri Ministerul olandez al Justiţiei, citat de AFP, citat de Agerpres.

14 nov. 2014, 21:37
Ucraina: Acord asupra evacuării resturilor avionului Boeing 777 malaezian

Evacuarea resturilor va începe ‘cel mai curând posibil, în colaborare cu serviciile locale de urgenţă’, a făcut cunoscut Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei, în contextul în care în regiune continuă luptele dintre separatişti şi forţele guvernului de la Kiev.

‘Mâine (sâmbătă), o echipă suplimentară va pleca din Harkov spre Doneţk pentru a-şi aduce sprijinul logistic’, a adăugat sursa amintită, potrivit căreia acordul cu serviciile locale de urgenţă a fost încheiat sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Un Boeing 777 care decolase de la Amsterdam s-a prăbuşit pe 17 iulie după ce a fost lovit, probabil de o rachetă sol-aer, în timp ce survola estul Ucrainei, zonă aflată în război. Catastrofa s-a soldat cu 298 de morţi, dintre care două treimi olandezi.

Kievul şi occidentalii acuză rebelii proruşi că au doborât avionul. La rândul lor, Moscova şi separatiştii susţin că vina aparţine forţelor ucrainene.

Lucrările de evacuare a resturilor ar fi trebuit să înceapă mai devreme în cursul săptămânii, însă au fost amânate în lipsa unui acord cu autorităţile locale.

Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), responsabil cu ancheta asupra cauzelor catastrofei, coordonează evacuarea resturilor.

‘A strânge resturile este important pentru anchetă’, a dat asigurări ministerul, potrivit căruia ‘situaţia securitară este şi rămâne fragilă în zonă’. ‘Evaluăm în fiecare zi dacă lucrările la locul catastrofei sunt posibile’, a adăugat sursa citată.

În lipsa posibilităţii de a evacua resturile, olandezii au strâns în ultimele zile resturi umane şi efecte personale ale victimelor.

De la începutul lunii august au fost recuperate numeroase resturi umane care au fost expediate în Olanda. Pînă în prezent, au fost identificate resturile a 289 de victime, mai scrie AFP.