Ucraina acuză Rusia că ar fi pătruns cu drone în porturile de la Dunăre. Reacţia Guvernului român

Forţele aeriene ucrainene au declarat miercuri că un grup mare de drone ale armatei ruse a intrat în gurile Dunării şi s-a îndreptat spre portul fluvial Izmail, aflat în apropiere de graniţa cu România.

16 aug. 2023, 08:54
Ucraina acuză Rusia că ar fi pătruns cu drone în porturile de la Dunăre. Reacţia Guvernului român

UPDATE: Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, reacționează la atacurile lansate de ruși asupra unor porturi ucrainene de pe Dunăre. Aceasta acuză Rusia că pune în pericol securitatea alimentară globală.

„Condamn ferm atacurile repetate ale Rusiei asupra oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din porturile ucrainene Reni și Izmail. Prin aceste încălcări flagrante ale legislației internaționale, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală și siguanța navigației în Marea Neagră”, scrie Luminița Odobescu pe Twitter.

UPDATE: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, despre ultimele atacuri ruseşti la porturile ucrainene, că noi nu putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti de la Dunăre, fiind decizia lor. El a precizat că partea română s-a angajat să mărească numărul de piloţi, undeva în jur de 60 de piloţi pe Canalul Sulina, şi să accelereze atât cât îi lasă legea, proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina, ca într-un final, octombrie, noiembrie, proiectul european de aproximativ 17 milioane de euro să ducă la navigabilitate 24 de ore din 24.

Ministrul Transporturilor a fost întrebat despre ultimele atacuri la porturile de cereale din Ucraina şi dacă se schimbă fluxul de mărfuri.

”Vineri am avut întâlnirea cu reprezentanţii Ucrainei, a fost şi Ambasada SUA în România, Ambasada SUA la Kiev, a fost Comisia Europeană (..) Ăsta a fost rostul întâlnirii, ca în momentul în care situaţia la porturile dunărene ale Ucrainei va continua într-un scenariu în care vor fi afectate toate instalaţiile şi activitatea, care sunt soluţiile pe care le putem gândi. Noi nu putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti de la Dunăre, e decizia lor, este decizia Ucrainei”, a spus Sorin Grindeanu
El a precizat că a arătat în cadrul întâlnirii avantajele folosirii atât a portului din Galaţi cât şi a portului din Brăila. ”Mai mult decât atât, am prezentat un plan legat de porturile dunărene, din sudul ţării. De ce? Folosind infrastructura feroviară, poţi să duci acele garnituri de tren inclusiv în porturile din sudul ţării şi pe Dunăre, să le poţi transporta la Constanţa şi în Marea Neagră. Ăsta a fost rostul acestei întâlniri. Va mai urma o întâlnire undeva în jurul datei de 15 septembrie, la Constanţa”, a completat Grindeanu.

Ministrul a mai menţionat că partea română s-a angajat să mărească numărul de piloţi. ”Noi, până atunci ne-am angajat să mărim numărul de piloţi, să ajungem undeva în jur de 60 de piloţi pe Canalul Sulina, să accelerăm atât cât te lasă legea, proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina, ca într-un final, octombrie, noiembrie, acel proiect european de aproximativ 17 milioane de euro să ducă la navigabilitate 24 de ore din 24, acesta este rostul proiectului”, a explicat Grindeanu.

 

Ucraina anunţă „unele succese” în contraofensivă. Rusia pretinde că forţele ucrainene au rănit şase persoane în bombardamentele asupra zonelor ocupate din regiunea Doneţk
Grupurile de social media au raportat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a două porturi dunărene – Izmail şi Reni.

Guvernatorul regiunii sudice Odesa, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Izmail, în jurul orei 1:30, să se pună la adăpost, dar a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu.

„Sunt recunoscător tuturor celor care, ascultând avertismentele privind pericolul, au coborât în adăposturi și au rămas în locuri sigure în această noapte. După cum vedeți, acest lucru este foarte important, pentru că, din fericire, nu există morți sau răniți”, a declarat Kiper.

Prin porturile ucrainene de pe Dunăre erau transportate un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susţinut de ONU care asigura un transport sigur pe Marea Neagră. De atunci, porturile Izmail şi Reni au devenit principala rută de ieşire, cerealele fiind trimise pe barje către portul Constanţa pentru a fi expediate mai departe.

Un atac rusesc asupra portului Izmail a dus la creşterea preţurilor mondiale ale alimentelor la începutul lunii august.

Citeşte şi: Ucraina anunţă „unele succese” în contraofensivă. Rusia pretinde că forţele ucrainene au rănit şase persoane în bombardamentele asupra zonelor ocupate din regiunea Doneţk