Ucraina anunţă „unele succese” în contraofensivă. Rusia pretinde că forţele ucrainene au rănit şase persoane în bombardamentele asupra zonelor ocupate din regiunea Doneţk

Ucraina a raportat luni lupte aprige de-a lungul întregii sale linii de front şi "unele succese" în respingerea trupelor Moscovei într-o parte din sud-estul ţării, unde forţele ucrainene încearcă să recucerească teritoriul ocupat de Rusia.

15 aug. 2023, 09:10
Ucraina anunţă „unele succese” în contraofensivă. Rusia pretinde că forţele ucrainene au rănit şase persoane în bombardamentele asupra zonelor ocupate din regiunea Doneţk

Progresul a fost îngreunat de câmpurile minate amplasate pe scară largă de ruşi şi de fortificaţiile puternice, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Dar armata ucraineană a avansat în jurul satului Staromaiorske, la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Doneţk, controlat de ruşi, şi presează pe două fronturi în sud, a declarat Maliar. Trupele luptau pentru controlul aşezării învecinate Urozhaine, a spus ea.

Un oficial instalat de Moscova într-o parte ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie a declarat duminică că Kievul încerca să străpungă liniile ruseşti prin obţinerea unui punct de sprijin în ambele sate.

„Ostilităţile au loc în apropiere de Urozhaine, iar lupta se dă pentru această localitate anume”, a declarat Maliar într-o declaraţie pentru o platformă militară oficială, potrivit News.ro. Se înregistrează unele succese pe axele de sud şi sud-est, în apropierea localităţii Staromaiorske.

Forţele ucrainene au înregistrat câştiguri treptate de când au dat startul operaţiunii mult aşteptate în iunie, dar oficialii de la Kiev au recunoscut că progresul a fost mai lent decât şi-ar fi dorit şi a fost împiedicat de apărarea rigidă a Rusiei.

Citeşte şi: Zelenski: Ucraina este în război. Şi cei care nu luptă pe linia frontului trebuie să ajute la luptă. Nu în baruri, nu în cluburi, nu în curse de stradă sau vreun fel de consum ostentativ

În declaraţia de luni, Maliar a descris natura acestei provocări.

„Forţele armate se confruntă cu o minare completă a teritoriului, cu fortificaţii de ciment ale înălţimilor cheie, (şi) cu bombardamente constante de mortier şi artilerie”, a spus ea. „În plus, ruşii folosesc în mod dens aviaţia”.

De partea cealaltă, cel puţin şase persoane, inclusiv un băiat de 6 ani, au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene în zonele ocupate de Rusia în regiunea Doneţk, a declarat luni şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), Denis Puşilin.

Puşilin a precizat că băiatul a fost rănit într-un sat din sudul regiunii, în timp ce restul celorlalţi au fost răniţi în părţile estice ale oraşului Doneţk. El a mai spus că au existat pagube la infrastructură. De asemenea, potrivit CNN, cel puţin două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor ruseşti într-un sat din regiunea nord-estică Harkov, luni, potrivit poliţiei. O femeie în vârstă de 62 de ani şi un copil de 14 ani.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Rusia a atacat Odesa, cel mai apropiat oraş de România, cu drone şi rachete VIDEO