UCRAINA: Armata şi-a SUSPENDAT OFENSIVA în EST. Ar putea redeschide focul DOAR ca să se APERE

Armata ucraineană a anunţat joi că îşi suspendă pentru o zi ofensiva împotriva separatiştilor proruşi în Est, la cererea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a le permite experţilor internaţionali să acceadă la locul unde se află resturile avionului malaezian prăbuşit la 17 iulie, relatează France Presse, citată de Agerpres.

31 iul. 2014, 09:36
UCRAINA: Armata şi-a SUSPENDAT OFENSIVA în EST. Ar putea redeschide focul DOAR ca să se APERE

‘Este astăzi în vigoare o încetare a focului la solicitarea lui Ban Ki-moon şi luând în considerare activitatea desfăşurată de experţi în zona prăbuşirii avionului, Statul Major al operaţiunii antiteroriste a decis să decreteze o ‘zi de linişte’ şi să oprească luptele’, a declarat AFP Oleksii Dmitraşkivski, purtător de cuvânt al forţelor ucrainene. Cu toate acestea, armata ‘ar putea deschide focul ca să se apere’, a indicat el.

Unităţile angajate în operaţiunea antiteroristă şi-au suspendat pentru joi ofensiva în zona unde se află fragmentele avionului malaezian Boeing-777, decretând pentru astăzi ‘ziua OSCE’, relatează la rândul său Interfax-Ukraina, citând serviciul de presă al armatei ucrainene, informează Agerpres.

Secretarul general al Naţiunilor Unite le-a cerut miercuri forţelor ucrainene şi separatiştilor din estul Ucrainei ”să înceteze imediat” luptele în apropiere de zona unde s-a prăbuşit avionul malaezian cu 298 de persoane la bord, pentru a le permite echipelor internaţionale să ajungă la locul tragediei.

Citeşte şi ŞOCANT: 80 de CADAVRE s-ar mai putea afla la locul PRĂBUŞIRII avionului malaezian

Ban Ki-moon a subliniat că există încă resturi umane la locul prăbuşirii, precum şi ”indicii esenţiale’, după cum a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, citat de AFP.

Experţii internaţionali încearcă fără succes de duminică să se deplaseze la locul prăbuşirii avionului. Inspectori OSCE împreună cu experţi olandezi şi australieni au pornit din nou joi dimineaţă la drum, în speranţa de a ajunge la locul incidentului.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) s-a reunit joi dimineaţă, cu uşile închise, într-o sesiune extraordinară, în cadrul căreia ministrul apărării Valeri Gheletei va prezenta un raport asupra operaţiunii antiteroriste din estul ţării. Parlamentarii ucraineni urmează să discute şi extinderea misiunii de poliţie olandeză şi australiană la locul prăbuşirii avionului malaezian şi să ratifice acordurile pe acest subiect.