Ucraina asigură UEFA că nu vor fi probleme de securitate la Euro-2012

Autorităţile ucrainene au asigurat UEFA că nu vor fi probleme în privinţa securităţii în perioada turneului final al Campionatului European, a anunţat forul continental.

RomaniaTV.net
01 mai 2012, 14:53
Ucraina asigură UEFA că nu vor fi probleme de securitate la Euro-2012

„Problema situaţiei politice din Ucraina a fost abordată în şedinţa Grupului de Coordonare al Euro, care a avut loc luni, la Lyon”, a precizat UEFA.

Acest grup de coordonare include reprezentanţi ai guvernelor din Polonia şi Ucraina, reprezentanţi ai agenţiilor naţionale ce se ocupă de pregătiri, preşedinţii federaţiilor din Polonia şi Ucraina, directorii de turneu din cadrul comitetelor de organizare locale, precum şi membri ai Comitetului Executiv al UEFA, conduşi de preşedintele Michel Platini.

În şedinţa de luni, grupul a analizat stadiul pregătirilor, cu mai puţin de 40 de zile înainte de meciul de deschidere al competiţiei, programat la 8 iunie, la Varşovia.

„Grupul de Coordonare a luat notă de progresele realizate, în special de definitivarea tuturor instalaţiilor cheie, inclusiv a stadioanelor şi a aeroporturilor”, menţionează UEFA.

Problema securităţii în Ucraina a redevenit o temă majoră de dezbatere după ce patru explozii la Dnipropetrovsk s-au soldat cu zeci de răniţi, cu şase săptămâni înainte de Euro-2012.

Situaţia privind securitatea la turneu, în special în Ucraina, a fost „analizată minuţios” la Nyon, a precizat UEFA. „Am primit asigurări clare din partea guvernelor celor două ţări organizatoare că s-au luat toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii tuturor vizitatorilor, de la suporteri până la fotbalişti”, se precizează în comunicatul forului european.

UEFA a informat, pe de altă parte, delegaţia ucraineană în legătură cu îngrijorarea provocată de situaţia politică din Ucraina: „Deşi UEFA, în calitate de organizaţie politică, nu se amestecă în problemele politice, forul a cerut delegaţiei ucrainene să transmită aceste preocupări autorităţilor competente”.

Conform presei spaniole de luni, directorul UEFA, Martin Kallen, a declarat că o eventuală suspendare a meciurilor de la Campionatul European de fotbal în Ucraina, coorganizatoare alături de Polonia, ar conduce inevitabil la amânarea competiţiei. Kallen a menţionat că UEFA monitorizează situaţia din Ucraina zilnic şi deocamdată nu există motive pentru a se schimba ceva. „Dacă situaţia devine prea periculoasă, atunci turneul nu va avea loc. Organizăm o sărbătoare a fotbalului, nimic altceva”, a spus Kallen.

O serie de voci au solicitat vineri, în Uniunea Europeană (UE), organizatorilor Campionatului European de fotbal în Ucraina şi Polonia să acorde atenţie cazului opozantei ucrainene Iulia Timoşenko, însă UEFA a apărat competiţia de la Kiev. Preşedintele UEFA, Michel Platini, a apărat desfăşurarea Euro-2012 în Ucraina, în pofida criticilor cu privire la problemele de democraţie din această ţară.

Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea suferă de dureri la spate, iar la sfârşitul săptămânii trecute a intrat în greva foamei pentru a denunţa ceea ce, în opinia sa, constituie o răzbunare personală din partea preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, şi pentru a protesta faţă de „reprimarea politică” şi violenţelor la care a fost suspusă în închsioare.