Atentat TERORIST în centrul oraşului Harkov din Ucraina

O nouă explozie, calificată drept "atentat terorist", s-a produs în noaptea de luni spre marți în centrul orașului Harkov, mare centru industrial din estul Ucrainei, deteriorând un mic monument pe care era arborat drapelul național, dar fără ca incidentul să se soldeze cu victime, relatează, citată de Agerpres. 

07 apr. 2015, 10:22
Atentat TERORIST în centrul oraşului Harkov din Ucraina

‘Explozia a fost calificată drept act terorist’, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al procurorului general, Vita Dubovik.

Această puternică deflagrație care a putut fi auzită în toate cartierele orașului nu a făcut victime, dar a deteriorat stela și a declanșat sistemele de alarmă ale mașinilor ce staționau în zonă. Suflul exploziei a spulberat geamurile Universității de Medicină, situată în apropiere.

Harkov, un mare oraș industrial și cultural cu aproximativ 1,4 milioane de locuitori, este centrul administrativ al unei regiuni situate la frontiera cu zonele separatiste proruse Donețk și Lugansk, care se confruntă cu un conflict armat soldat deja cu peste 6.000 de victime în cele mai bine de 11 luni de la izbucnirea ostilităților, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un an de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei: Peste 6.000 de morţi

Orașul a fost în ultimele luni scena mai multor explozii vizând instalații militare sau strategice.

Autoritățile de la Kiev afirmă că acestea au fost orchestrate din Rusia pentru a destabiliza această regiune ucraineană rusofonă care găzduiește numeroase uzine aeronautice și spațiale, precum și cunoscuta uzină de tancuri Malâșev.

Două persoane au fost ucise la Harkov într-o explozie la 22 februarie în timpul unui marș proucrainean în memoria victimelor manifestațiilor din Piața Independenței din Kiev de acum un an, care au condus la căderea regimului prorus al președintelui Viktor Ianukovici. Destituit de parlamentul țării sale, acesta s-a refugiat în Rusia.