Ucraina: Autoproclamata republică Doneţk refuză desfăşurarea alegerilor prezidenţiale pe teritoriul său

Aşa-zisele autorităţi ale autoproclamatei Republici Populare Doneţk, care şi-a declarat independenţa în urma referendumului de duminică, au reiterat joi că nu vor avea loc alegeri prezidenţiale la 25 mai în acest teritoriu, întrucât, susţin ele, 'Ucraina este acum un stat vecin', relatează agenţia de presă RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
15 mai 2014, 08:56
Ucraina: Autoproclamata republică Doneţk refuză desfăşurarea alegerilor prezidenţiale pe teritoriul său

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei nu vor avea loc pe teritoriul fostei regiuni Doneţk, întrucât ‘Ucraina este acum un stat vecin’, se menţionează pe site-ul aşa-numite Republici Populare Doneţk.

Potrivit RIA Novosti, duminică, la Doneţk şi Lugansk – două regiuni industriale importante din estul Ucrainei – au avut loc referendumuri cu privire la viitorul statut al celor două regiuni, în cadrul cărora aproximativ 90% dintre participanţi au votat pentru independenţa de Kiev. Ca urmare, cele două regiuni au început să-şi formeze propriile organisme administrative şi armată proprie.

Republica Populară Doneţk va fi parlamentară, iar graniţele sale vor coincide cu cele ale regiunii Doneţk’, se mai spune pe site-ul separatiştilor proruşi, în care se afirmă că a fost creat deja un Consiliul al Securităţii local care se va ocupa de ‘alungarea ocupanţilor (forţelor guvernamentale, n.red.) de pe teritoriul său’.

Anterior, Denis Puşilin, copreşedintele autoproclamatului guvern din Doneţk, declarase că nu vor avea loc alegeri prezidenţiale pe teritoriul Republicii Populare Doneţk. El a mai spus că ‘cei mai mulţi aleşi ai poporului’ au votat deja un proiect de Constituţie al republicii.

Între timp, continuă operaţiunea specială împotriva miliţiilor proruse din estul ţării. În cursul nopţii de miercuri spre joi, la Kramatorsk a fost distrusă o bază ascunsă a insurgenţilor proruşi, a anunţat preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, adăugând că în acelaşi timp a fost eliberată de terorişti o localitate de lângă Slaviansk.

Forţele guvernamentale au declanşat etapa finală de eliberare de insurgenţi în apropiere de Kramatorsk, indică la rândul său expertul ucrainean Dmitri Tîmciuk, iniţiatorul platformei ‘Rezistenţa informaţională’.

Anterior, unul din liderii forţelor de autoapărare, Serghei Zdriliuk, numit ‘Abwehr’, a dat un ultimatum de 24 de ore trupelor ucrainene să se retragă de pe teritoriul Donbasului, zonă care include regiunile Doneţk şi Lugansk, ameninţând în caz contrar cu o contraofensivă şi acţiuni teroriste, potrivit RIA Novosti.