Ucraina ceartă statele occidentale: „Ne-au trimis doar 10% din armele pe care le au”

Ucraina ceartă încă o dată Occidentul, pentru că nu livrează suficient de multe arme. Cel mai recent anunț vine de la Serviciul ucrainean de Informații Militare.

11 iun. 2022, 11:41
Ucraina ceartă statele occidentale: „Ne-au trimis doar 10% din armele pe care le au”

Vadym Skibitsky, adjunct al șefului Serviciilor de Informații Militare din Ucraina, susține că armata teritoriului invadat nu mai are muniție și că se bazează exclusiv pe armamentul livrat din vest, pentru a împiedica Rusia să înainteze.

„Acum este un război de artilerie. Totul depinde acum de ceea ce ne oferă vestul. Ucraina are o piesă de artilerie la 10 până la 15 deținute de armata rusă. Partenerii noștri occidentali ne-au oferit în jur de 10% din ceea ce au”, a transmis oficialul Serviciilor de Informații Militare, potrivit The Guardian.

Potrivit oficialului de la Securitate, Ucraina utilizează zilnic între 5.000 și 6.000 de cartușe de artilerie pe zi.

„Aproape am epuizat toată muniția noastră (n.r. – de artilerie) și acum folosim obuze standard NATO de calibru 155”, a transmis Skibitsky.

Vineri, și președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre sprijinul militar oferit de Marea Britanie pentru Ucraina.

„Cuvintele se transformă în acțiuni. Aceasta este diferența dintre relația Ucrainei cu Marea Britanie și alte țări”, a transmis președintele ucrainean. „Arme, finanțe, sancțiuni – în aceste trei probleme, Marea Britanie dă dovadă de leadership”, a concluzionat Zelenski.

Săptămâna trecută, președintele Zelenski a declarat că zilnic mor între 60 și 100 de soldați ucraineni, iar 500 sunt răniți.

Ucraina urmează să ceară Occidentului, la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles, pe 15 iunie, o listă de arme și echipamente defensive.

 

Câți bani a mai primit Volodimir Zelenski de la Occident

În cea mai recentă intervenție, Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător Guvernului britanic, Băncii Mondiale şi Guvernului Canadei pentru noi etape ale sprijinului financiar oferite pentru Ucraina.

1,5 miliarde de dolari americani a primit Ucraina la finalul săptămânii: un miliard de la Banca Mondială şi 500 de milioane de la Marea Britanie, bani care vor fi folosiţi pentru a plăti salariile din sectorul public. La rândul său, Canada a devenit prima ţară care a trimis un miliard de dolari canadieni în contul administrativ al Ucrainei de la Fondul Monetar Internaţional.

Zelenski a încheiat intervenția după ce a anunțat că a oferit titlul de „erou național” pentru 242 de persoane, dintre care 8 post-mortem.