Ucraina cere Chinei să joace un „rol mai vizibil” în oprirea războiului purtat de Rusia

Andrii Yermak, şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina, a mai spus că se aşteaptă la un dialog ”foarte curând” între liderul Ucrainei şi preşedintele chinez Xi Jinping

22 mart. 2022, 21:43
Ucraina cere Chinei să joace un „rol mai vizibil” în oprirea războiului purtat de Rusia

Ucraina doreşte ca Beijingul să joace un ”rol mai vizibil” în oprirea războiului purtat de Rusia pe teritoriul său şi să devină un viitor garant al securităţii sale, a declarat, marţi, un consilier principal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Andrii Yermak, şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina, a mai spus că se aşteaptă la un dialog ”foarte curând” între liderul Ucrainei şi preşedintele chinez Xi Jinping, fără a oferi mai multe detalii.

China, a doua economie mondială, încearcă de multă vreme să realizeze relaţii comerciale, energetice şi de securitate mai strânse cu Rusia, dar este şi cel mai mare partener comercial al Ucrainei. Beijingul a rezistat presiunii Occidentului de a condamna invazia Rusiei.

”Până acum am văzut poziţia neutră a Chinei. Şi, aşa cum am spus mai devreme, credem că statul chinez… ar trebui să joace un rol mai vizibil în încheierea acestui război şi în construirea unui nou sistem de securitate globală”, a declarat Yermak, într-o conferinţă de presă în format virtual organizată de Chatham House, grupul de experţi din Londra.

Rusia recunoaşte problemele din Ucraina: Operaţiunea militară specială „nu a reuşit încă”

”De asemenea, ne aşteptăm ca Beijingul să contribuie semnificativ la acest nou sistem de securitate pentru Ucraina şi ne aşteptăm să fie unul dintre garanţii acestui sistem de securitate”, a subliniat el.

”Tratăm China cu cel mai mare respect şi ne aşteptăm să joace un rol proactiv”, a conchis el.

GARANŢII DE SECURITATE

Înainte de invazia Rusiei, Kievul a precizat că vrea garanţii de securitate de la marile puteri, afirmând că arhitectura de securitate globală existentă este ”aproape ruptă”.

China şi Rusia sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Ucraina, o fostă republică sovietică, aspiră să adere la NATO şi Uniunea Europeană, dar Moscova se opune ferm acestor planuri. Beijingul a criticat, de asemenea, extinderea NATO spre est.

Andrei Şevcenko povesteşte printre lacrimi cum a aflat de începerea războiului din Ucraina: „Nu mi-a venit să cred, eram în stare de şoc”
Beijingul susţine că doreşte o soluţie diplomatică în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina şi sprijină integritatea teritorială atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei. Totodată, China recunoaşte preocupările ”legitime” de securitate ale Moscovei.