UCRAINA: Ciocniri violente între tabăra pro-RUSĂ şi cea pro-UCRAINEANĂ FOTO VIDEO

Revoltele de la Kiev s-au mutat în regiunea autonomă a Ucrainei, Crimeea, dar aflată sub influenţa Rusiei, unde două tabere de manifestaţi, unii pro-ruşi, iar ceilalţi pro-ucraineni s-au ciocnit violent.

RomaniaTV.net
26 feb. 2014, 13:50

Update 15:40  Uniunea Europeană a precizat că dacă la guvernare în Ucraina vor veni forţe radicale, atunci ţara nu va mai primi ajutor financiar, scrie unian.net, citată de publika.md

Update 15: 38 Parlamentul din Crimeea nu ia în calcul ieşirea din componenţa Ucrainei, scrie news.liga.net, citată de publika.md

Update 15: 35 Un apropiat al partidului „Rusia Unită” şi consultant guvernamental la Kremlin Dmitri Orlov caută în regim de urgenţă, agenţi pentru propagarea şi organizarea mitingurilor în masă în Ucraina.

Update 15:30 Autorităţile din Sevastopol refuză să lichideze forţele Berkut.

Update 15:18 A început o sesiune extraordinară a Parlamentului local, în cadrul căreia se va discuta problema statului Crimeei în cadrul Ucrainei.

Update 15: 16  Protestatarii tătari scandează: „Ucraina nu este Rusia” şi „Putin este dictator”. Protestatarii pro-ruşi scandează „Crimeea este Rusia”, potrivit publika.md.

Ciocnirile au loc între o tabără pro-rusă şi alta pro-ucraineană, formată din tătari. Aceştia cer înlăturarea steagurilor ruseşti şi susţin integritatea teritorială a ţării.

Poliţia nu a făcut faţă manifestanţilor, care s-au încăierat chiar în faţa Parlamentului local. Câteva sute de contestatari ai noii puteri de la Kiev se opun unui număr de aproape 3.000 de tătari din Crimeea, care au declarat că vor sprijini noile autorităţi centrale, potrivit România TV.

În cursul după-amiezii, parlamentarii vor lua o decizie privind statutul regiunii.

Pe fondul deteriorării situaţiei din ultimele două zile în Crimeea, trei foşti preşedinţi ai Ucrainei – Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko – au acuzat Rusia de escaladarea situaţiei din peninsulă, într-o declaraţie comună.

Rusia a sancţionat  tot timpul ca „amestec” în afacerile interne ale Ucrainei încercările partenerilor occidentali ai Kievului de a rezolva criza prin mijloace politice. Acum, însăşi Moscova recurge la un amestec direct în viaţa politică din Crimeea.

În contextul acestor evoluţii, Flota Rusiei din Marea Neagră, dislocată la Sevastopol, a luat măsuri suplimentare de securitate la obiectivele sale, în caz de posibile provocări. În urmă cu puţin timp, preşedintele rus Vladimir Putin a dispus plasarea în alertă a forţelor armate din vestul ţării, pentru a testa capacitatea de luptă a acestora.