Ucraina: Confruntare majoră între armata ucraineană şi separatişti. Mai mulţi morţi şi răniţi

Armata ucraineană și separatiștii proruși au avut miercuri prima lor confruntare semnificativă din ultimele luni, autoritățile de la Kiev anunțând în cursul după-amiezii că o 'ofensivă majoră' a rebelilor asupra orașului Mariinka a fost respinsă, consemnează agențiile AFP și Reuters.

03 iun. 2015, 18:54
Ucraina: Confruntare majoră între armata ucraineană şi separatişti. Mai mulţi morţi şi răniţi

Confruntările de miercuri ar fi făcut, potrivit insurgenților proruși, cel puțin 15 morți, militari și civili, în timp ce partea ucraineană a declarat că șase civili și 11 soldați au fost răniți la Mariinka.

Conform surselor militare ucrainene, în jurul orei trei noaptea circa o mie de combatanți separatiști, sprijiniți de circa 10 tancuri, au luat cu asalt pozițiile armatei ucrainene în această localitate situată la circa 15 kilometri vest de orașul Donețk, unul dintre fiefurile separatiștilor.

În replică, aceștia din urmă susțin că nu au lansat niciun atac, acuzând în plus trupele guvernamentale că au recurs la tiruri de artilerie în jurul Donețkului, admițând totuși că lupte chiar au existat.

Intensitatea confruntării de miercuri a depășit cu mult micile acroșaje ce se produc aproape zilnic între cele două tabere după armistițiul din luna februarie, astfel că ea marchează o escaladare bruscă și semnificativă a conflictului.

Deocamdată luptele au încetat, a declarat în cursul după-amiezii ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, dar la puțin timp după acest anunț un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că insurgenții au reluat atacurile la Mariinka, iar unele zone ale orașului sunt în flăcări.

Un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că în lupte s-a folosit și armamentul greu, el susținând că trupele guvernamentale au fost nevoite să apeleze la acest tip de arme pentru a putea respinge atacul.

Kremlinul s-a declarat miercuri îngrijorat de agravarea situației din estul Ucrainei, acuzând în același timp armata ucraineană de ‘acțiuni provocatoare’ în regiune.

Moscova urmărește cu atenție situația (din estul ucrainean, n.red) și este profund îngrijorată în legătură cu acțiunile provocatoare ale armatei ucrainene’, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit agențiilor TASS și Interfax.

El a adăugat că Moscova va formula o poziție față de ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei în funcție de evoluția situației, subliniind că Rusia așteaptă ‘îndeplinirea necondiționată a acordurilor de la Minsk’.

Autoritățile de la Kiev i-au acuzat anterior pe rebelii proruși de declanșarea unei ‘ofensive majore’ împotriva pozițiilor ucrainene din apropiere de localitatea Mariinka, situată nu departe de Donețk, alimentând astfel temerile privind o nouă escaladare a conflictului în pofida armistițiului instaurat la mijlocul lunii februarie.

În replică, separatiștii susțin că nu au lansat niciun atac, acuzând, la rândul lor, trupele guvernamentale că au recurs la tiruri de artilerie în jurul orașului Donețk.